Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

5 romaner vår förläggare tycker du ska läsa i sommar

Nina Eidem, förläggare för skönlitteratur, tipsar om romanerna du bara måste läsa i sommar. 

Vaggvisa av Leïla Slimani

Om du har missat denna är det hög tid att läsa ikapp i sommar – finns nu i pocket. Sugande psykologisk spänning om ett välbärgat Parispar som anställer en äldre kvinna för att ta hand om barnen. Allt verkar bra – till en början … Slimani skriver rakt in ett antal konflikter som finns i det franska samhället. Det gör att den här thrillern om ett brott får en sorts politisk laddning men det handlar också om djupt mänskliga behov och känslor – och det gäller både offer och förövare.

 

Kejsarens barn av Claire Messud

Min bästa kandidat för hängmattan. Claire Messuds hyllade roman från 2006 för första gången på svenska. Det här är snygg amerikansk prosa om den bortskämda Manhattan-eliten och deras problem i en sorglös tillvaro före 11 september-attackerna, men precis som i allt Messud skriver finns ett medvetet och intressant spel med djup och yta. På ett intrikat sätt väver hon in stora frågor om kapitalism, kön och imperium i en rafflande intrig som bygger mot den annalkande katastrofen.

 

5 romaner vår skönlitterära förläggare tycker att du ska läsa i sommar - Gift
Skandalomsusad sträckläsning från danska författaren Tove Ditlevsen. 

Gift av Tove Ditlevsen

Sträckläsning om ett kvinnoliv som engagerar på varje sida. Danska Tove Ditlevsen är rolig och brutalärlig, skör och kraftfull. Gift är en självbiografisk roman från tidigt sjuttiotal (nu i nyöversättning!) om hennes fyra äktenskap, barnen hon föder eller tar hand om, det skapande livet och inte minst, den helvetiska nedstigningen i det missbruk som nästan tar livet av henne. Det blir mörkt, men det går inte att sluta läsa.


Damm av Claire-Louise Bennett

Åk ut på landet, sätt dig under ett träd och njut av Claire-Louise Bennetts återförtrollade värld där varje betraktelse (om kor, odling, ett stenrös, en damm) kan ta vägen precis vart som helst. Det är bara att luta sig tillbaka och känna hur tiden tänjs och sträcks ut omkring en. En helt underbar bok.

 

5 romaner Natur & Kulturs skönlitterära förläggare tycker du ska läsa i sommar - Vaggvisa
Vik en vecka åt att läsa Sami Saids hyllade roman, menar förläggare Nina Eidem.


Människan är den vackraste staden av Sami Said

Finns nu i pocket! Vik en vecka åt att läsa denna hyllade roman, som nominerades till Augustpriset, nyligen tilldelades Aftonbladets litteraturpris och har chans på det prestigefulla Nordiska rådets litteraturpris i höst. Språklek, humor, glädje och sorg i denna moderna pikaresk om San Francisco, en drömmare, romantiker, obotlig optimist, tillika migrant från Afrikas horn på drift i norra Europa.

Vaggvisa

Gillian Flynns Mörka platser, förlagd under takåsarna i Paris.

Kejsarens barn

Kejsarens barn är en av de stora romanerna om 9/11 och var Claire Messuds genombrott som författare.

Gift

Den hyllade danska författaren Tove Diflevsens främsta verk.

Damm

En roman för alla stressade storstadsmänniskor som längtar efter ett liv närmare natur och stillhet.

Människan är den vackraste staden

Sami Said är tillbaka med en mästerlig roman om migration, en litterär roadmovie genom Sverige.

Du kanske vill läsa...

lär dig laga thaimat från grunden

Det thailändska köket brukar kallas vår andra husmanskost. Tove Nilsson, aktuell med kokboken Thai hemma, lär dig att bemästra recepten. 

Diskussionsfrågor till Bomullsängeln

Susanna Alakoskis nya storslagna roman är bokcirkelboken det kommer snackas om i höst. Vi ger dig frågorna som får igång bokcirkelsamtalet. 

Så gör du japansk rulltårta

Matcha, körsbärsblom, vanilj och choklad. Japanska bakverk förnar det bästa av öst och väst. Vi bjuder på ett recept på rulltårta med matcha, maräng och vit choklad. 

Så gör du coldbrew

En flaska coldbrew i kylen är esset i skjortärmen varma sommardagar. Här är det bästa receptet.