Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Alex Howes hittar inspirationen till sina bildvärldar i relationen mellan människor och djur.
Alex Howes hittar inspirationen till sina bildvärldar i relationen mellan människor och djur.

Vem är vilse?

Mysig feelgood-läsning med många detaljer att upptäcka, från illustratören till Fåret Shaun.

BAKOM BOKEN:

Alex Howes

Illustratör

I Vem är vilse? får vi följa Bob, hur kom du på idén till karaktären?
– Idén kom till mig när jag och mina katter skulle flytta från Storbritannien till Sverige. Vi körde bil med hela vårt flyttlass, tog en färja över till Amsterdam och under resan försökte min katt, den ”riktige” Bob göra några flyktförsök från sin transportbur. Det fick mig att undra över vad som skulle hända om Bob hade lyckats och jag förstod att hon förmodligen inte skulle tycka att hon var vilse!

Varifrån får du din inspiration?
– Jag har en väldigt livlig fantasi och använder antropomorfism mycket, det vill säga när man föreställer sig mänskliga egenskaper hos till exempel djur. Ett trick är att jag går en promenad och låter mina tankar vandra med mig och ger min hjärna en chans att hitta på en rolig situation eller karaktär.

Om du fick välja, vilket djur skulle du helst vilja vara?
–  Det självklara svaret måste ju bli en katt, eller hur? De får sova hela dagarna och blir ompysslade nästan 24/7. Jag skulle dock vara lite extra petig med maten… 

Hur ser din process ut?
– Jag har med mig ett skissblock överallt, där jag brukar krafsa ner idéer och göra väldigt grova layouter. Men när det kommer till själva målandet så är jag rädd att jag är ganska otålig och det är oftast mitt första försök som är bäst. Jag använder akryl och scannar sedan in bilderna i Photoshop för att städa upp lite oavsiktliga fläckar, men det är det enda jag gör i digital väg.

 

Namn: Alex Howes

Titel
Illustratör
Favoritillustratör
Det finns så många som jag älskar, men det skulle vara Quentin Blake. Jag växte upp med hans illustrationer till Roald Dahls böcker såväl som hans egna böcker. Jag hade turen att få se honom göra en illustration live på ett välgörenhetsevent i London för några år sedan. Quentin är verkligen en mästare på att få liv i sina illustrationer, något jag försöker efterlikna varje gång jag plockar upp penseln!
Drömfilm att animera?
Jag har alltid velat jobba med Wes Andersons stopmotion-filmer som Isle of Dogs som kommer ut på svenska i år och ser fantastisk ut! Jag skulle verkligen vilja säga att jag hade ett finger med i spelet där.
Hobbys
Att rita och måla är mitt sätt att slappna av, det är helt enkelt en självklar del av mitt liv. En annan del är djur och jag volontärarbetar med hundar några dagar i veckan.
Följer du några kattkonton i sociala medier?
Mitt Facebookflöde består av 90 % katter och andra djur! Jag älskar @AnimalsInPredicaments som postar väldigt roliga bilder och klipp.