Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Allt är gift

av Olle Matsson

Om gifterna som förändrats historiens gång, av Sveriges främsta giftexpert.

"Allt är gift – det är bara en fråga om dos" hävdade naturvetaren Paracelsus redan på 1500-talet. Och visst finns det otaliga ämnen, både naturliga och syntetiska, som kan orsaka lidande och död. Mänsklighetens historia är i själva verket fylld av konfrontationer med sådana ämnen – och gift finns fortfarande överallt i vår omgivning. Vi använder gifter för bekämpning av skadedjur, som läkemedel, för att färgsätta tapeter, som hjälpmedel vid jakt och fiske, som smink, färg på tårtor och vid rättskipning.

Gifter har genom historien hjälpt människan att få herraväldet över planeten men har också bistått henne vid krig, mord och avskyvärda försök till massutrotning. Från Sokrates, via Kleopatra och Dan Andersson till nazisternas koncentrationsläger; från pilgiftsgroda via curare och arsenik till botox - i denna världsomspännande och rikt illustrerade exposé finns det mesta om gifternas historia.

Allt är gift - Om dödliga ämnen och deras roll i historien är en allmänbildande kombination av naturvetenskap och historia, om hur gifter har förändrat historiens gång.

 

Olle Matsson är professor i kemi vid Uppsala universitet och populär föredragshållare om gifter. Hans intresse för kemi väcktes genom böcker och mästerdetektiven Blomqvist, två fascinationer som resulterade i boken En dos stryknin – om gifter och giftmord i litteraturen.

Läs mer

Produkttaggar
EXTRA INFORMATION OM BOKEN:
  • Mediatyp: Inbunden
  • ISBN: 9789127143944
  • Formgivare: Conny Lindström
  • Formgivare: Håkan Liljemärker
  • Sidantal: 365
  • Utgiven: 2018-05-09
  • Mått: 140 x 215 x 34 mm
  • Vikt: 680 g
Lagerstatus: 1 st i lager

Dödlig delikatess

Den uppblåsbara faran. Olle Matsson, professor i kemi, skriver om den japanska blåsfisken fugu – en delikatess som bär på det starka giftet tetrodotoxin.

Bästa Mors dag-presenttipsen

Ingen har givit dig så mycket i livet som mamma – bokstavligt talat. Så lägg lite krut på att ge något fint tillbaka. Här är de 5 bästa presenttipsen till Mors dag.

Senast visade produkter