Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

banner
RSS

Historiekrönikan

Biografier lär oss inte historia

Varför är biografier så populära? Det är väl ganska naturligt att en människas öde talar till oss på ett direktare sätt än ett abstrakt fenomen. Vad skulle du välja: en bok om Kina under Tang-dynastin eller en biografi över dess kontroversiella kejsarinna Wu Zetian? Biografier lär inte historia i första hand, lika lite som historieverk lär oss levnadsöden. Men i den bästa av världar leder förstås intresset för den ena genren vidare den andra, skriver historieförläggare Anders Bergman. 

Författare som recenserar recensenter

Det var mycket värdefullt att få höra författarnas perspektiv, vilket sällan framkommer i offentligheten eftersom en recension är en envägskommunikation, skriver historieförläggare Anders Bergman om en författarmiddag där samtalet kom in på bokrecensioner.

Så enkelt historia kan skrivas – och skrivas om

För den historieintresserade utgör Beatles ett oupphörligt intressant studieobjekt. Under julledigheten har jag lyssnat på deras s.k. vita album som fyllt 50 och släppts i en nyutgåva. Och historien bakom albumet har samtidigt ändrat riktning totalt. Historieförläggare Anders Bergman berättar om ett lärorikt exempel på hur lättvindigt historia kan skrivas och skrivas om.

Att göra omelett på 11 miljoner människoliv

Peter Longerichs otäcka bok Hur Förintelsen planerades framtonar den iskalla byråkratiska sida av Förintelsen som inte får glömmas bort bland utrotningslägrens gaskamrar och likhögar, skriver historieförläggare Anders Bergman. 

Stora överraskningar väntar bakom oss

”Stora överraskningar väntar bakom oss” hävdade Geijer och menade att historieforskningen, liksom framtidsforskningen, ständigt upptäcker nya saker som får oss att tänka om. Det kan en historieförläggare gott ta som sitt motto, skriver historieförläggare Anders Bergman.

Historien och de unga

Det är oundvikligt att varje krigsskildring måste innehålla ohyggligheter. Den kusligaste sidan i Peter Englunds fem delar av Stridens skönhet och sorg är 13. På den sidan står nämligen åldern angiven för alla huvudpersoner i hans bokverk. Nästan alla är 20 år, eller strax däröver. Historieförläggare Anders Bergman funderar över unga människor som format historien.

Ett skyltfönster mindre att drömma vid

Ii det nyskrivna efterordet till jubileumsutgåvan av Poltava skriver Peter Englund att hans dröm var att en dag få passera en bokhandel och se sitt eget verk stå i skyltfönstret. När beskedet att Studentbokhandeln i Uppsala ska avvecklas kom, undrar historieförläggare Anders Bergman om det kan betyda att incitamentet för blivande författare att fullborda sina verk också har dalat. 

Mer än bara fakta behövs

Det talas mycket om fakta just nu. Ordet har fått en renässans och verkar allmänt hållas allt högre. Det är en sorglig påminnelse om de tider av fake news och post truth, av tyckande och påstående, som vi hamnat i. Samtidigt kan man undra om det räcker att kunna rabbla fakta – är det ett mål eller ett medel?, undrar historieförläggare Anders Bergman. 

Historia – en övning i att tänka bort

Vi behöver inte gå mer än sådär 150–200 år tillbaka i tiden för att tvingas tänka bort praktiskt taget allt i vår vardag. För mig framstår det som totalt olika sorters tillvaro före och efter. Och då talar vi bara Sverige. Förstå då hur svårt det är att förstå – och jag menar då verkligen förstå – äldre tider. Historia är sannerligen en övning i att tänka bort, menar historieförläggare Anders Bergman.