Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

banner
RSS

Blogginlägg '2018' 'oktober'

Ett skyltfönster mindre att drömma vid

Ii det nyskrivna efterordet till jubileumsutgåvan av Poltava skriver Peter Englund att hans dröm var att en dag få passera en bokhandel och se sitt eget verk stå i skyltfönstret. När beskedet att Studentbokhandeln i Uppsala ska avvecklas kom, undrar historieförläggare Anders Bergman om det kan betyda att incitamentet för blivande författare att fullborda sina verk också har dalat. 

Mer än bara fakta behövs

Det talas mycket om fakta just nu. Ordet har fått en renässans och verkar allmänt hållas allt högre. Det är en sorglig påminnelse om de tider av fake news och post truth, av tyckande och påstående, som vi hamnat i. Samtidigt kan man undra om det räcker att kunna rabbla fakta – är det ett mål eller ett medel?, undrar historieförläggare Anders Bergman. 

Historia – en övning i att tänka bort

Vi behöver inte gå mer än sådär 150–200 år tillbaka i tiden för att tvingas tänka bort praktiskt taget allt i vår vardag. För mig framstår det som totalt olika sorters tillvaro före och efter. Och då talar vi bara Sverige. Förstå då hur svårt det är att förstå – och jag menar då verkligen förstå – äldre tider. Historia är sannerligen en övning i att tänka bort, menar historieförläggare Anders Bergman.

Epoker eller kontinuitet?

Historieförläggare Anders Bergman sitter med fyra idéhistoriska verk som behandlar var sin epok i europeisk historia 1300–1850, och som alla påstår att just deras är den särskilt viktiga, helst placerad mellan två perioder av nedgång. Vem av författarna har mest rätt, vilken var ”THE epoch”? 

Varför gav vi ut Sapiens?

För en tid sedan fick jag frågan varför vi har givit ut en bok som Sapiens av Yuval Harari. Boken har visserligen hyllats världen över, men också mötts av viss kritik. Så varför gav Natur & Kultur ut boken Sapiens? Historieförläggare Anders Bergman förklarar utgivningsbeslutet.