Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

banner
RSS

Blogginlägg '2019' 'mars'

Finns det humor på Mars?

Det går sannolikt inte att vetenskapligt ta fram ett universellt humorkoncept. Mycket bättre än att forska om humorns väsen är att forska om komikers praktik, skriver historieförläggare Bergman som just antagit historikern Peter K. Anderssons bok Komikerns historia som kommer nästa år.

Kronologins försvinnande

Femtio år har gått sedan Kenneth Clarks klassiska tv-serie Civilisation. När nu BBC tagit fram en ny version för vår tid, Civilisations – pluralformen markerar mer globala anspråk – var förväntningarna höga. Så även mina. Men på åtminstone en punkt blev jag rejält besviken: det finns ingen kronologisk dimension i serien – och detta i tider då jag hör historielärare på alla nivåer klaga på sina studenters/elevers dåliga begrepp om just tidslinjer, om orsak och verkan. Vilken folkbildarpotential missades inte här, skriver historieförläggare Bergman.

Indigo – typsnittet, alltså

Natur & Kultur gav häromsistens ut en bok som hette En handbok om indigo. Den handlade förstås om färgen. Men nu ska det inte handla om färgen, vars historia och inflytande i och för sig är värt en hel bok, utan om typsnittet, som också det har ett förflutet värt att uppmärksamma.