Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Bokpaket: Asiatisk matlagning-boxen

Asiatisk matlagning-boxen innehåller de främsta böckerna för dig som vill lära dig laga asiatiskt från grunden.

För dig som vill nörda ner dig, men inte har orken att leta efter de främsta böckerna i ämnet.

För dig har vi skapat Natur & Kultur Bokpaket.

Det är en samling hyllade, nydanande och nyutkomna böcker som låter dig gräva ner dig i ett intresse eller nyupptäckt område.

Asiatisk matlagning-boxen är ett enkelt sätt att lära dig laga asiatiskt från grunden. Med hjälp av några av Sveriges främsta kockar får du teknikerna och recepten för att laga sushi, ramen och att hitta zen genom japansk grillning.

 

I Natur & Kulturs asiatisk matlagning-boxen ingår följande tre kokböcker:

Lär dig koka ris ur Jonas Crambys kokbok Japansk grillning

 

Ramen – Japanska nudlar och smårätter av Tove Nilsson

Det finns få rätter som är så beroendeframkallande som ramen. Från de sunkigaste haken i Tokyo till de hetaste ställena i LA kan du bli serverad de mest komplexa smakkombinationerna. Med Tove Nilssons gedigna och pedagogiska recept kan du också skapa de genuina smakerna i hemmaköket. Ramen – Japanska nudlar och smårätter består av ett 50-tal recept med fokus på hemgjorda buljonger och ramennudlar, udonnudlar och sobanudlar, men också rätter som degknytena gyoza, kålpannkakan okonomiyaki och tempura.

Det här är en ramen från grunden, anpassad för hemmaköket. Du lär dig att laga de tre grundpelarna nudlar, buljong och topping, alla med sina omsorgsfulla detaljer för att få till den perfekta skålen. Utifrån dem kan du sedan bygga rätter som miso ramen, tantanmen ramen, kimchi ramen och Sichuan pork ramen.

Tove Nilsson är kock och matskribent. Hon anlitas regelbundet av Sveriges ledande mattidningar, medverkar i TV4:s Nyhetsmorgon och hörs återkommande i radio. Tove har genom åren slurpat ramen runtom i världen: New York, London, Los Angeles, Berlin, Oakland och Tokyo. Från första skålen blev hon beroende och letar ständigt efter den ultimata buljongen och de bästa nudlarna.

 

Rå som sushi – Nordiska råvaror och japanska smaker av Frida Ronge 

Med rätt förberedelser kan sushi bli rena snabbmaten. Fiskhandlardottern Frida Ronge, som jobbat med rå fisk på restaurang i över tio år, lär dig att laga japanskt med ingredienser från Norden och smaker och tekniker från Japan.

Pedagogiskt går Frida Ronge igenom grundläggande tekniker som hur du väljer fisk hos handlaren och sedan hanterar och skära rå fisk. Förutom den vanligaste sushivarianten, nigiri sushi, innehåller boken även recept och steg för steg-beskrivningar på maki (rullar), temaki (risstrut) och den kanske enklaste sushin – chirashi sushi; vinägersmaksatt ris i en skål toppat med fisk. Rå fisk används också till sashimi, tartar och ceviche. Här finns även mer otippade rätter som potatis med alger, gräslök och brynt smör, en misosoppa med blåmusslor, ett knäckebröd med bonitosalt och sesamolja, och gös med ostron, forellrom och kål.

Boken innehåller även recept på desserter som mjuk matchakaka, plommon med umeshu och soja-crème brûlée, samt ett kapitel om hur du brygger tesorter som sencha, genmaicha och matcha.

Frida Ronge är kulinarisk ledare på restaurangerna Tak och UNN i Stockholm och har hela sin karriär ägnat sig åt nordisk gastronomi med japanska influenser. Hon har tidigare jobbat på bland annat vRÅ, Råkultur och Sälens högfjällshotell.

 

Japansk grillning av Jonas Cramby

Ingen annan grillning ger lika mycket resultat för lika lite ansträngning som den japanska. Tillbehören och såserna tar minuter att förbereda och köttet sekunder att grilla. De små bordsgrillarna är enkla, portabla och så billiga att vem som helst kan tillaga festmåltider i parker, på balkonger eller till och med inomhus.

Dessutom är japansk grillning ett oerhört socialt sätt att äta. Alla hjälps åt, man sträcker sig efter tillbehör, pratar, plockar och dricker i timmar tills man är så full av skratt, och blaskig iskall lager, att man måste hålla sig i golvet för att inte trilla av.

Men japansk grillning handlar inte bara om maten, det är också en mindfulnessövning. Råvaror, porslin och verktyg väljs med omsorg och något så enkelt som en bit kyckling, lite salt och eld kan med hjälp av lite övning, rätt teknik och att vara totalt engagerad i nuet transformeras till något sublimt.

Kanske är det ingen tillfällighet att den här kokboken under skrivandet gick under namnet Zen och konsten att grilla.

Jonas Cramby är matskribent och författare till sex mycket hyllade kokböcker: Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, ¡Taco loco!, Japansk grillning och Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

 

Välkommen till en kurerad värld av egentid och förkovran.

Kokboken Ramen av Tove Nilsson
Foto: Roland Persson ur Ramen av Tove Nilsson

 

Vill du få en sneak peek på andra bokpaket? Klicka här för spoiler! 

Läs mer

Produkttaggar
EXTRA INFORMATION OM BOKEN:
  • Mediatyp: Häftad
  • Utgiven: 2017-05-20
  • Vikt: 2310 g
Lagerstatus: I lager