Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Boktips för den introverte semesterfiraren

Sommarstugehäng och släktträff i all ära – en bok är ändå sällskap nog. Här är 5 boktips för den introverte semesterfiraren.

Rymdens alfabet av Maria Küchen

Rymdens alfabet är en bladvändande litterär berättelse om rymdfartens historia och framtid. Verkligen – du har aldrig varit så uppslukad av rymden som med Maria Küchen som ciceron. Boken hamnade nyligen högst upp på Uppsala Nya Tidnings lista över Böckerna du inte får missa, och är ett boktips för dig som älskar nördreportagegenren och slukade Bea Uusmans Augustprisvinnare Expeditionen – min kärlekshistoria och Lars Berges fjolårsdjupdykning Vargattacken.

Det här är ett verkligt boktips för dig som vill smita in i skuggan och försvinna in i litteraturens värld i två dagar – vare sig du fascinerats för rymden sedan barnsben eller inte.

 

Boktips för den introverte semesterfiraren - romanen Lyktsken
Ondaatjes senaste roman Lyktsken är en uppslukande berättelse med thrillerkvalitet. 

 

Lyktsken av Michael Ondaatje

Lyktsken är en av Ondaatjes allra bästa romaner”, skrev Borås Tidning. Romanen utspelar sig i en tid när andra världskriget upphört, men där kalla krigets spända polarisering fortfarande skördar offer. I det komplicerade spindelnätet tycks huvudpersonernas föräldrar ha försvunnit.

Lyktsken är en uppslukande, bladvändande roman med spionthrillerkvalitet, och med en gåtfullhet som påminner om Ondaatjes succé Den engelska patienten.

 

 

På spaning efter språkets ursprung av Sverker Johansson Den har kallats ”En Sapiens för språket” och hyllas av alla som läst den.  De flesta barn har en period kring 4-årsåldern då de frågar ”varför” om allting. Så småningom tröttnar omgivningen på att svara, och till slut även barnen när de aldrig får ordentliga svar.  Men författaren Sverker Johansson, han tröttnade aldrig. Han fortsatte att fråga, och att ta reda på svaren. Nu har mannen som byggt en egen bot för att producera artiklar på Wikipedia skrivit en bok om språkets ursprung – och det är fängslande, fascinerande läsning.  Med nedslag som barnmorskornas betydelse, det första samtalsämnet, varför vi började småprata istället för att plocka löss som socialt smörjmedel, och kulturmän, är det här lika mycket språklig underhållning som en gedigen historielektion.  Roliga formuleringar som ”Schimpanser är praktiska varelser, med ett mycket begränsat intresse för sådant som mänskliga kulturarbetare sysslar med” gör På spaning efter språkets ursprung till ett fullvärdigt sällskap på semestern
Historieboken På spaning efter språkets ursprung har kallats "En Sapiens för språket". 


På spaning efter språkets ursprung
 av Sverker Johansson

Den har kallats ”En Sapiens för språket” och hyllas av alla som läst den.

De flesta barn har en period kring 4-årsåldern då de frågar ”varför” om allting. Så småningom tröttnar omgivningen på att svara, och till slut även barnen när de aldrig får ordentliga svar.

Men författaren Sverker Johansson, han tröttnade aldrig. Han fortsatte att fråga, och att ta reda på svaren. Nu har mannen som byggt en egen bot för att producera artiklar på Wikipedia skrivit en bok om språkets ursprung – och det är fängslande, fascinerande läsning.

Med nedslag som barnmorskornas betydelse, det första samtalsämnet, varför vi började småprata istället för att plocka löss som socialt smörjmedel, och kulturmän, är det här lika mycket språklig underhållning som en gedigen historielektion.

Roliga formuleringar som ”Schimpanser är praktiska varelser, med ett mycket begränsat intresse för sådant som mänskliga kulturarbetare sysslar med” gör På spaning efter språkets ursprung till ett fullvärdigt sällskap på semestern.

 

Boktips för den introverte semesterfiraren - Tove Ditlevsens roman Gift 
Gift är ett boktips för dig som gillar Kerstin Thorvall och Lucia Berlins självutlämnande stil.

 

Gift av Tove Ditlevsen

Det blir inget lyckligt liv, utan en tillvaro full av lögner, sprutstick, förfalskade recept och en onödig operation som gör henne döv på ena örat.

Trots det går det inte att slita sig från Tove Ditlevsens självutlämnande roman Gift om sina fyra äktenskap, missbruk och det alltid närvarande skrivandet.

Danska Tove Ditlevsens böcker är idag moderna klassiker, och den i Sverige nyligen utgivna Gift ett boktips för dig som gillar Kerstin Thorvall och Lucia Berlins självutlämnande stil. Varför umgås med andra när man kan umgås med en skandalomsusad dansk författare?

 

Boktips för den introverte semesterfiraren - Martins Luuks Elkomikern 
Martin Luuks senaste roman Elkomikern är fylld av intelligenta formuleringar.

 

Elkomikern av Martin Luuk

Martin Luuk är tillbaka med en skruvad roman om en stjärnas uppgång och fall, med fokus på fallet snarare än uppgången. Lars Fureskär visste redan som liten att han skulle bli underhållare, och når sin dröm som Skaras störste son när han i vuxen ålder livnär sig på att skicka elektricitet genom sin egen kropp. Efter ett par år in på turnén är han alldeles utbränd, bokstavligen. ”

Ett boktips för dig som vill slukas upp av en smått tragikomisk berättelse, strösslad med kvicka och intelligenta formuleringar som får dig att ligga och klucka av skratt i hängmattan.

Rymdens alfabet

Ett närvarande reportage och en litterär berättelse om rymdfartens historia och framtid.

Gift

Den hyllade danska författaren Tove Diflevsens främsta verk.

Elkomikern

En roman om hur den skapande människan är lika mycket herre över sitt verk som han är dess fånge.

På spaning efter språkets ursprung

En Sapiens för språkets historia.

Lyktsken

Michael Ondaatje, författaren till Den engelske patienten, är tillbaka med en ny stor roman.

Du kanske vill läsa...

lär dig laga thaimat från grunden

Det thailändska köket brukar kallas vår andra husmanskost. Tove Nilsson, aktuell med kokboken Thai hemma, lär dig att bemästra recepten. 

Diskussionsfrågor till Bomullsängeln

Susanna Alakoskis nya storslagna roman är bokcirkelboken det kommer snackas om i höst. Vi ger dig frågorna som får igång bokcirkelsamtalet. 

Så gör du japansk rulltårta

Matcha, körsbärsblom, vanilj och choklad. Japanska bakverk förnar det bästa av öst och väst. Vi bjuder på ett recept på rulltårta med matcha, maräng och vit choklad. 

Så gör du coldbrew

En flaska coldbrew i kylen är esset i skjortärmen varma sommardagar. Här är det bästa receptet.