Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Chiligaraget: från frö till hotsauce

av Mark Wilcox

Den kompletta chiliboken för hemmabruk – från frö till förädling.

Det här är den kompletta chiliboken för hemmabruk - från frö till förädling. Boken är anpassad för svenska förhållanden i fönster, balkong och växthus, och innehåller ett 20-tal sorter som alla har unika användningsområden. Fokus ligger på användbara, aromatiska chilisorter – ingen machochili som ingen ändå kan äta, med andra ord.

I Chiligaraget visar Mark Wilcox hur du här i Norden kan odla massor av olika chilisorter för hemmabruk, från snällt fruktiga till aromatiskt peppriga. Chili är en typ av odling som passar för de flesta, eftersom du kan odla i såväl köksfönstret som på balkongen eller i växthus. Dessutom är det en av fåtal grödor som du faktiskt kan bli självförsörjande på. Boken ger svar på alla frågor som kan dyka upp hos nybörjaren: Vilka sorter ska man satsa på, hur sköter man bäst om sina chiliplantor, hur tar man frön från plantorna och hur övervintrar man dem bäst? På ett lättillgängligt sätt går Mark Wilcox på djupet med steg för steg-beskrivningar under hela året: från att väcka plantan, till skörd och slutligen förädling.

Med hjälp av beprövad konserveringsteknik får du också tips på hur skörden tas om hand: torkning, rökning, syrning och inläggning skapar lång hållbarhet med fantastiska smaker som räcker hela vintern. Här hittar du recept på bland annat fermenterad hot sauce, sambal, tomat- och chilichutney, syltad jalapeno, portugisisk piri-piri sauce, pico de gallo, gulasch och chili con carne.

Chiligaraget är en okomplicerad bok som går på djupet med steg för steg under hela året; från att väcka plantan, till skörd och slutligen förädling.

Så varför betala 500 kr per kilo för chili när du kan odla den själv i fönstret?

 

Lär dig:

- Hur du optimerar hemmaodlingen och blir självförsörjande på chili
- Att göra egen hot sauce, chilipulver, chutney och andra smakbomber
- Att veta vad som är starkt när det kommer till chili
- Hur du sår, gallrar, skadebekämpar, beskär, skördar och tar egna chilifrön

Visste du att chili är en av få grödor som du kan bli självförsörjande på? I Chiligaraget får du lära dig hur du lyckas! Så istället för att låta dig begränsas av butikens 2-3 chilisorter – driv själv upp några av bokens 20-tal, ex:

Ají amarillo
Anaheim
Facing heaven
Habanero
Hong gochu (så att du kan göra egen kimchi)
Hungarian hot wax
Jalapeno
Lombardo
Thai chili

 

Mark Wilcox är en av Sveriges främsta chiliexperter. Han började under sin uppväxt på den kanadensiska landsbygden intressera sig för odling och matlagning. Den första chilifrukt han smakade gjorde minst sagt starkt intryck och idag driver han Chiligaraget – en chiliodling med butik – i skånska Bräcke, granne med hyllade Holy Smoke BBQ. 

Läs mer

SAGT OM BOKEN:

"Som vi har väntat! En av Sveriges kanske främsta chiliexperter Mark Wilcox har ätnligen samlat sin kunskap och erfarenhet mellan två pärmar. I Chiligaraget hittar du allt du behöver för att lyckas med odlingen hemma (oavsett om du har en fönsterkarm eller ett helt växthus att tillgå)."

Vegourmet
Produkttaggar
EXTRA INFORMATION OM BOKEN:
  • Mediatyp: Inbunden
  • Utgiven: 2018-03-14
  • Mått: 198 x 245 x 15 mm
  • Fotograf: Christian Gustavsson
  • Sidantal: 140
  • ISBN: 9789127153271
  • Vikt: 560 g
Lagerstatus: I lager

Lookbook SS18

"I never read, I just look at pictures." Andy Warhol

Chiligaraget

Henrik Francke, Redaktör

Redaktör Henrik Francke om varför han flyttade in hos en komplett chiligalning under arbetet med Chiligaraget

De 5 största trädgårdstrenderna 2018

Vi listar de 5 största trädgårdstrenderna för 2018 - och boktipsen på de bästa böckerna i ämnet.

Så minskar vi vårt klimatavtryck

Efter att ha tassat kring de ekologiska hyllorna i mataffären i åratal är 2018 året då vi fullt ut satsar på att minska vår klimatpåverkan. De här är våra sex förbättringsområden för året.