Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

De provlagar ur kommande kokböcker

De provlagar flera hundra recept varje år för att säkerställa att kokböckerna verkligen ska fungera. Bakom kvalitetssäkringen står illustrerad faktas tre redaktionsmedlemmar. 

Illustrerad faktas böcker har blivit uppmärksammade för sitt tydliga från grunden-tänk och internationellt höga nivå av såväl kritiker som hemmakockar.

Många uppskattar att recepten verkligen fungerar – och det är tack vare redaktionens provlagning på kvällar och helger.

– En bok med fungerande och riktigt bra recept återkommer du till och fortsätter att använda. Det ger alltid en skön känsla av att vi gjort allt vi kan för att säkerställa kvaliteten och nivån i en bok, som förhoppningsvis gör att den håller under extra många år, säger Maria Nilsson, förläggare och utgivningsansvarig på illustrerad fakta.

Är det generellt för branschen att testlaga recepten?

– Jag tror det är väldigt blandat. Mattidningen Allt om mat provlagar alla sina recept och har ett bemannat provkök. Men som bokutgivare har du egentligen varken tid eller råd att provlaga på arbetstid, utan sånt är beroende av personligt engagemang.

När provlagar ni?

– Enda sättet att få det att funka är att byta ut måltiderna hemma till provlagning av rätter ur kommande böcker. Ibland under vardagsmiddagar, men helgerna är oftast lättast att hinna med. Och då vill du ju ändå äta gott och det är ofta kul att lägga tid på matlagning.

 

”Ibland kan det gnällas om det blir sushi för femte dagen i rad.”

 

Vad säger familjen?

– Haha … oftast uppskattar de det men det är klart att ibland kan det gnällas om det exempelvis blir sushi för femte dagen i rad. Det brukar dock inte vara något stort problem, våra böcker fokuserar ofta på mat som vi gärna äter ofta!

Vilka är de populäraste recepten att provlaga?

– Pasta! Både att vara med och testa, och att äta.

Vad tycker du själv är roligast att provlaga?

– Jag kan gå igång på att verkligen laga allt eller så gott som allt i en bok, som exempelvis med Mackor eller Ramen. Men efter att boken är klar kan vi behöva en paus från just det köket.

 

Provlagat ur Efterrätter

Jordgubbssherbet, chokladsufflékaka och en bärgalett som lagades minst en gång i veckan hela sommaren.
Här är ett axplock av de recept ur Olle T Celltons Efterrätter som redaktionen provlagade under arbetet med boken.

 

Chokladsufflékakan som nog är mitt favoritrecept av alla i boken Efterrätter. Istället för att göra vanlig sufflé i portionsform (som också finns i boken och är supergott) görs den i hel form och kakan får svalna efter gräddning, så istället för hög och fluffig sjunker den ihop men har kvar en otroligt lätthet i chokladkladdet. Här höll vi på och diskuterade om ugnsvärmen var för vanlig ugnsvärme eller varmluft men tid och konsistens passade bäst utan.”

Chokladsufflekaka ur kokboken Efterrätter av Olle T Cellton

 

Jordgubbssherbet är en sjukt genial glass som gav aha-upplevelse att göra. Sherbet är som en sorbet fast med mejeriprodukter istället för vatten och den är kallrörd, ingen uppvärmning alls. Ofta är det sjudandet av glassmassan som folk tycker är det meckigaste. Och mjölken gör att den känns krämig som en gelato samtidigt som bärsmaken kommer fram ännu tydligare än i en ”vanlig” glass.”

Jordgubbssherbet ur kokboken Efterrätter av Olle T Cellton

 

Valnötskaka med ganache. Tyvärr är det här inte min kaka utan Olles från fotningstillfället av Efterrätter. Provätningen var däremot tiptop. Bokens redaktör Elisabeth har dock provlagat kakan. I Efterrätter har Elisabeth och jag provlagat flera recept båda två, en del gånger samma recept, men många gånger har vi försökt att laga olika för att hinna testa så många som möjligt.”

Valnötskaka med chokladganache ur kokboken Efterrätter av Olle T Cellton

 

Ricottacheesecake. Den här är asgod. Det gick åt sjuka mängder ricotta, jag vet att jag var tvungen att dubbelkolla att mängden verkligen stämde under provlagningen. Men Olle är en av många författare som svarar med vändande sms om man har frågor under själva provlagningen, vilket är toppen. Då blir det inte så många misslyckade bak utan medför bara att man kan lägga in några förtydliganden i själva beredningstexten.”

Ricotta cheeseake ur kokboken Efterrätter av Olle T Cellton

 

Marjolaine. Det här är ett av de mer avancerade recepten som det ändå var sjukt tillfredsställande att testa från början till slut. Jag gjorde det på min pojkväns födelsedag.”

Marjolaine ur kokboken Efterrätter av Olle T Cellton

 

Satsuma- och mandelkaka. Här var grejen avvägningen av när man skulle hälla på juicen så kakan blev lagom indränkt. Vi la till en ungefärlig tidsaspekt i receptet så man inte skulle göra det för tajt inpå kakan var klar så den inte skulle hinna svalna innan juicen hälldes på. God! Men vi vuxna åt mer än barnen.”

Satsuma- och mandelkaka ur kokboken Efterrätter av Olle T Cellton

 

Frangipanetart med päron. Det här är en av mina favoriter. Olle har under arbetets gång laborerat med mängden ägg.”

Frangipanetarte med päron ur kokboken Efterrätter av Olle T Cellton

 

Karamell- och chokladtarten var jag tvungen att testa några gånger innan jag fick den rätt, eftersom vattnet måste vara nästan kokande när det blandas i för att inte göra smeten till en hopplös klump. Efter avstämning med Olle skrev vi därför om och förtydligade beredningstexten.”

Karamell- och chokladtarte ur kokboken Efterrätter av Olle T Cellton

 

Äppelgalette med vaniljglass. Jag älskar galette och Olles grundrecept passar perfekt både för söta och salta galetter. Efter förstaprovlagningen (som funkade direkt) har jag gjort det här receptet jättemånga gånger.”

Äppelgalette med glass ur kokboken Efterrätter av Olle T Cellton

 

”Det här är en version av frukt- och bärgalette. Det är ett otroligt bra grundrecept för både söta och salta galetter. I somras blev det minst en paj i veckan.”

Frukt- och bärgalette ur kokboken Efterrätter av Olle T Cellton

Efterrätter

Den enda efterrättsbok du behöver.

Du kanske vill läsa...

Diskussionsfrågor till Bomullsängeln

Susanna Alakoskis nya storslagna roman är bokcirkelboken det kommer snackas om i höst. Vi ger dig frågorna som får igång bokcirkelsamtalet. 

Boktips - ut i naturen

Äntligen krispigare luft och en natur som dignar av svamp. Vi ger 3 boktips som får dig utanför dörren i helgen. 

3 starka romaner du inte får missa i höst

Boktips för dig som håller på att bygga höstens läslista – det här är romanerna det kommer att snackas om.

Nyskrivna romaner baserade på Ibsen

Vigdis Hjorth och Klas Östergren är tillbaka - i ett unikt nordisk samarbete kring Henrik Ibsens samtidsdramer.