Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Den ultimata läslistan till semestern

Vi frågade vilka av våra böcker ni tyckte skulle kvala in på den ultimata läslistan till semestern. Här är den nu: listan med boktips för hela sommaren. 

BLADVÄNDARE FÖR HÄNGMATTAN

 

Kejsarens barn av Claire Messud

Sommarens stora roman är även Claire Messuds stora genombrott. Kejsarens barn är en roman om nationens tillstånd i ett historiskt kris­ögonblick: den elfte september 2001.

Det är en myllrande rik berättelse om ärelystnad, drömmar, vänskap och svek, där privata dramer utspelar sig mot en fond av ett splittrat samhälle i snabb förvandling. Kort sagt – en episk roman för dig som älskade Jonathan Safran Foers vidsträckta romaner.

 

Den ultimata läslistan till semestern - Andre Agassis Öppen

Öppen av Andre Agassi

Tennisspelaren Andre Agassis Öppen anses vara en av de bästa sportbiografierna genom tiderna, och en av de mest passionerade antisportböckerna som någonsin skrivits av en idrottsstjärna.

Hans självbiografi är inte bara en fascinerande berättelse om hur en av världens absolut största tennisstjärnor genom tiderna hatar tennis, utan också en litterär bladvändare.

Öppen är en osedvanligt uppriktig och känslig skildring av det ambivalenta livet som en av världens bästa tennisspelare. Agassi är rebellen som slog sig in i den strikta sporten, vann åtta Grand Slam-titlar och rankades etta i världen i över hundra veckor. Som liten pojke tvingades han ut på tennisbanan av sin lynniga och krävande pappa, drillades att bli en vinnare och kom att förakta sporten han nådde ikonstatus inom.

Det är långt ifrån en självförhärligande berättelse – snarare beskriver Agassi hinder, tvivel och sökandet efter mening. Och du behöver inte vara tennisintresserad för att sträckläsa den här fascinerande berättelsen om livet som idrottsstjärna.

 

 

Den ultimata läslistan till semestern - Den första kvinnan 

Den första kvinnan av Lotta Lundberg

”Sällan i svensk prosa har så en sylvass, desillusionerad murvel på dekis fått så kraftfull utväxling i en litterär text. Det är välskrivet och underhållande, man sträckläser utan cliffhangers. /…/ en rivig läsupplevelse av internationellt snitt” skrev Expressen när Den första kvinnan gavs ut.

Försvarets tolkutbildning har äntligen öppnats för kvinnor och Sara Lander är en av två i en klass full av manliga meniga. Kalla kriget är över, men de unga löftena sitter fortfarande under vindskydd och böjer ryska verb.

 

Två decennier senare är Sara korrespondent i Berlin, kontroversiell men alltid läsvärd. Putin bedriver imperiets expansiva politik, trollfabrikerna pumpar ut desinformation och kampen om sanningen finns överallt där nyheter förmedlas.

Lotta Lundberg fångar en tid där gamla sanningar är i upplösning, där den liberala demokratin utmanas av nygamla krafter och där de grå nyanserna tar över sådant som tidigare har varit svart och vitt.

"Ett starkt kvinnoporträtt i en bok om öst mot väst, personligt ansvar och att vägra de enkla lösningarna", skrev Damernas Värld.

 

 

MODERNA KULTKLASSIKER

 

Förtvivlade människor av Paula Fox

Det är i slutet av 60-talet, rika och fattiga lever sida  vid sida i New York med brottsligheten inpå knuten. Sophie och Otto känner att världen utanför invaderar deras liv, hotar det, blandar sig med deras egen förtvivlan över det liv de lever tillsammans.

Paula Fox (född 1923) är en av efterkrigstidens främsta amerikanska författare. David Foster Wallace och Jonathan Franzen engagerade sig i hennes författarskap på 90-talet, som nu fått en senkommen renässans. Förtvivlade människor räknas idag som en av de verkliga klassikerna i modern amerikansk litteratur.

"Hennes meningar är små underverk av förtätning och exakthet, var och en är en roman i sin egen rätt.", skrev författaren Jonathan Franzen om romanen, som finns i pocket.

 

Ultimata läslistan till semestern - Tove Ditlevsens Gift

Gift av Tove Ditlevsen

Danska Tove Ditlevsen (1917-1976) var på sin tid vida läst och skandalomsusad för sina skoningslöst ärliga böcker, som skärskådar kroppsliga och känslomässiga mänskliga erfarenheter med en blandning av slagfärdighet och skörhet.

Gift handlar om fyra äktenskap, barnen, men också om giftet i den spruta som till slut har huvudpersonen helt i sitt våld. Genom hela denna såriga, hudlösa, vansinnigt skickligt skrivna bok löper förhållandet till skriften som passion och räddningsplanka. Hon skrev det hon levde, och medierna älskade att skriva om henne.

 

Tärningsspelaren av Luke Rhinehart

Den numera moderna kultklassikern Tärningsspelaren publicerades första gången 1971 av den amerikanska författaren George Cockcroft, under pseudonymen Luke Rhinehart. Berättelsen kretsar kring psykiatrikern Luke Rhinehart som tar alla sina beslut genom att kasta tärning, och har fått mycket kritik för sin lättsamma inställning till kontroversiella ämnen som mord och sexuell utlevnad,

Tack för önskan om boken till vår läslista – tills Natur & Kultur ger ut Tärningsspelaren igen i pocket i september rekommenderar vi närmaste antikvariat för ett härligt välläst exemplar!

 

 

ATT FÖRSTÅ VÄRLDEN


Allt jag fått lära mig
 av Tara Westover

Tara Westovers hyllade memoar Allt jag fått lära mig har blivit ett internationellt fenomen som hyllats unisont av svenska recensenter och blivit en snackis bland läsare. "En bok som jag önskar att alla ska läsa", sa Ingalill Mosander i Go'kväll.

Det är en personlig berättelse om att växa upp i en avskärmad mormonfamilj i Idaho och kämpa sig 

från vanföreställningar och intolerans, till bildning och den frihet som kommer med kunskap.

 

Factfulness av Ola Rosling, Hans Rosling och Anna Rosling Rönnlund

Klart man känner domedagsstämningen varje gång man öppnar tidningen, men är det verkligen så illa? Roslings hyllade Factfulness, som har sålt i över en miljon exemplar, ger en mer korrekt bild av världen. Har du ännu inte läst den är boken en investering i din allmänbildning – och en lättillgänglig sådan.

Factfulness släpps i mjukbandsutgåva i juni. 

 

 

ATT FÖRSTÅ SIG SJÄLV

 

Den ultimata läslistan till semestern - Damm

Damm
 av Claire-Louise Bennett

Om du älskade Thoreau med sitt Walden, kommer du älska Claire-Louise Bennetts Damm, vars karaktär likt Thoreau dragit sig undan från världen och framlever sina dagar i självvald ensamhet i ett hus i en liten stad vid vattnet.

Det här är slow-reading i dess rätta bemärkelse, där handling inte pågår i relation till andra, utan i huvudpersonens rika inre liv.

Romanen har likheter med Knausgårds årstidsböcker och Kerstin Ekman i Naturen: Autenticitet i naturskildring och språk: att beskriva det stora i det lilla.

 

Idioten av Elif Batuman

Idioten är en campusroman för dig som vill försvinna bort i en arburd, briljant och rolig läsupplevelse om litteratur, ambition och kärlek.

Det är 1995, e-post är helt nytt och turkisk-amerikanska Selin anländer till Harvard för att läsa litteratur. Hon är intresserad av allt, omåttligt begåvad, lång och avig. Snart inleder hon en relation med den äldre matematikstudent Ivan, en relation som helt och hållet sköts via e-post. Deras märkliga och pretentiösa brevväxling för dem närmare varandra, men ska Selin våga byta ut språket mot en fysisk kropp?

 

Rosenregimen av Elin Bengtsson

Niko har flyttat från landsbygden till en universitetsstad, där hon inleder ett förhållande med Emmy, men känner snart att tvåsamheten ställer sig i vägen för hennes självförverkligande.

Rosenregimen har hög igenkänningsfaktor för alla som funderat över vad ett förhållande innebär, och för de som inte är helt säkra på var gränsen mellan frihet och självupptagenhet egentligen går.

Vilsen och ivrig lär sig Niko om maktförskjutningar, förhållningssätt och respekt. Går det endast att bli till i kontrast mot någon annan? Elin Bengtssons Rosenregimen är en stark coming of age-roman.

 

 

LITTERÄRT OM NATUREN

Ultimata läslistan till semestern - trädgårdsboken I odödliga odlares sällskap av Elin Unnes

I odödliga odlares sällskapHerbariet och The secret gardener: Dumsnåla tips för nygamla odlare av Elin Unnes

Rockjournalisten Elin Unnes har skapat sig en egen genre inom trädgårdsutgivningen, med sina personligt tipsiga och handlingsfasta odlingsböcker.

The secret gardener: Dumsnåla tips för nygamla odlare  beskrevs av Jan Gradvall som "Den intressantaste och mest lärorika bok jag har läst i år" och handlar om vilka problem som möter en nybliven, urban odlare som fascineras av självförsörjning. Hur bevaras skörden bäst och hur blir grönsakerna som godast? Går det verkligen att plocka färsk rabarber mitt i vintern? Och varför ska man aldrig nånsin grodda linfrö?

Odlingsboken Herbariet är en vetenskapsbok och odlingsmanual om läkeväxter från slingerkrasse och salvia till mjöldryga och malört. En bok som reder ut hur man utvinner hydrolat ur lavendelblommor, gör egen absint, och huruvida växter kan se, höra och läsa dina tankar.

Den senast utgivna boken, I odödliga odlares sällskap, är en sort best of trädgård med tips från odlare i den bohemiska eliten.

 

Missa inte receptet på Rosendoftande rabarbermarmelad ur I odödliga odlares sällskap här.

 

 

Blå av Maja Lunde

Skildringar av naturen kan vara bombastiska, vackra och nästintill poetiska. Och så kan de vara i det närmast skrämmande realistiska om en förestående framtid.

Maja Lundes hyllade roman Blå tillhör den senare kategorin.

År 2041 flyr den unga fadern David krig och torka i södra Europa för att tillsammans med sin dotter Lou hitta sin fru och nyfödda son som de har separerats ifrån. Det är en framtid av torka och konflikter, där vattnet inte räcker till oss alla.

Blå är den andra delen i Maja Lundes klimatkvartett, och handlar om vattenbristen i världen, och utspelar sig liksom Binas historia under flera tidsplan.

 

Läs även en intervju med Maja Lunde om klimatförändringar och varför hon inlett arbetet med en skönlitterär klimatkvartett. 

 

 

Mossa – Från skog till trädgård och kruka av Ulrika Nordström

Mossa har gått från att vara trädgårdens främsta fiende till att plötsligt hyllas unisont. Såväl parfymhuset Framas parfym 1917 som Aesops Hwyl har noter av mossa, i Japan är moss girls – unga flickor som går ut i skogen och skådar mossa i grupp – ett växande fenomen, och här hemma har intagramfenomenet växtterrarier ersatt kaktusen.

Ulrika Nordströms vackert berättade trädgårds/livsstils/mindfullnessläsning Mossa - Från skog till trädgård och kruka är den första svenska boken om mossa som tar ett helhetsgrepp på fenomenet. Det är en modern trädgårdsbok som sträcker sig från en introduktion till det svenska mossbeståndet (över tusen olika arter!), via besök i några av USA och Japans mest fascinerande mossträdgårdar, till odlingsmetoder, skötsel och kreativa designprojekt för den inredningsintresserade.

 

Läs även varför mossa är så hett i populärkulturen just nu.

Öppen

"En av de bästa sportbiografierna genom tiderna."

Den första kvinnan

Den första kvinnan är en berättelse om vår politiskt explosiva tid.

Gift

Den hyllade danska författaren Tove Diflevsens främsta verk.

Allt jag fått lära mig

Internationell bästsäljare om en ung människas strävan från en mormonuppväxt till bildning.

Factfulness

Så funkar världen! Lär dig tänka som Hans Rosling.

Damm

En roman för alla stressade storstadsmänniskor som längtar efter ett liv närmare natur och stillhet.

Idioten

Om att vara ung och helt oförmögen att växa upp – en idiot, helt enkelt.

Rosenregimen

Poetiskt om att vilja ha en annan typ av relation än den gängse normen. Hur kan man både vara i en relation och bejaka sin frihetstörst?

I odödliga odlares sällskap

En sort best of trädgård med tips från odlare i den bohemiska eliten.

Blå

En litterär sensation och internationell bästsäljare om vattenkatastrofen i världen.

Mossa - Från skog till trädgård och kruka

Så omfamnar du mossa - odling och projekt.

Du kanske vill läsa...

lär dig laga thaimat från grunden

Det thailändska köket brukar kallas vår andra husmanskost. Tove Nilsson, aktuell med kokboken Thai hemma, lär dig att bemästra recepten. 

Diskussionsfrågor till Bomullsängeln

Susanna Alakoskis nya storslagna roman är bokcirkelboken det kommer snackas om i höst. Vi ger dig frågorna som får igång bokcirkelsamtalet. 

Så gör du japansk rulltårta

Matcha, körsbärsblom, vanilj och choklad. Japanska bakverk förnar det bästa av öst och väst. Vi bjuder på ett recept på rulltårta med matcha, maräng och vit choklad. 

Så gör du coldbrew

En flaska coldbrew i kylen är esset i skjortärmen varma sommardagar. Här är det bästa receptet.