Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Den vilda jakten på ett bättre jag

av André Spicer, Carl Cederström

Ett subjektivt och humoristiskt gonzoreportage om vår tids besatthet av att förbättra oss själva.

Det ligger i tiden att vilja bli en bättre människa. Självhjälpsindustrin omsätter miljardbelopp och de flesta av oss strävar efter att bli mer harmoniska, lite snyggare, bättre föräldrar, mer organiserade, lite rikare och bättre älskare. Vi läser böcker, går på kurser och stångas med appar för att lyckas göra mindfulness till en följeslagare i livet.

Forskarna André Spicer och Carl Cederström har under ett års tid systematiskt försökt förbättra olika områden av sitt liv. Metoden är enkel: med hjälp av optimeringsteorier ger de sig varje månad i kast med ett nytt förbättringsområde som är populära inom självhjälpsindustrin: I januari ökar de sin produktivitet, i maj ger de sig i kast med sin andlighet, i juli försöker de maximera sin sexuella njutning, i september att bli miljonärer och i oktober tar de sig an sin moral. De checkar in på mansläger och går tantrakurser, går i tarapi och skaffar appen PooKeeper. Skaffar personlig tränare och går på osho-meditation för att bryta invanda mönster. Ge sig själv elchocker för att öka den egna produktiviteten, tar narkotikaklassade mediciner, ställer upp i tyngdlyftstävlingar, träffar andliga medier och plastikoperera sig för att leva ut den narcissistiska sidan av optimeringskulturen.

Det som börjar som ett experiment övergår snart till ett sätt att leva, de investerar all sin tid och pengar för att bli den mest optimala versionen av sig själva. I slutet av året ställer de sig frågan: Vad är meningen med allt?

Boken kan jämföras med filmen The Trip – en vänskapsresa med två gnabbande män och de obekväma situationer som de utsätter sig för.

I den internationellt hyllade Wellnessyndromet (2015) studerade Carl Cederström och André Spicer optimeringskulturen utifrån. Den här gången skildrar de den inifrån. Den vilda jakten på ett bättre jag är en hejdlöst rolig men också sorglig läsning om vad vi gör i strävan att utveckla oss själva. Mår vi verkligen bättre av utsikten om ett bättre liv?

En bok för dig som antingen har nosat på självhjälpsindustrin genom självutnämnda gurus som Tim Ferriss och Tony Robbins, eller som är starkt kritisk och vill gotta dig i en neurotisk Woody Allensk beskrivning av densamme.

 

Carl Cederström är docent i företagsekonomi vid Stockholms universitet och med fem böcker på sin meritlista. Han har skrivit för The New York Times, The Guardian, Atlantic och Svenska Dagbladet. André Spicer är professor på Cass Business School i London med sju böcker i bagaget. Han har jobbat för The Guardian, Financial Times och CNN, och är idag bosatt i London.

Läs mer

SAGT OM BOKEN:

”Fantastiskt underhållande ... En skarp och kärnfull dissektion av den moderna optimeringskulturen.”

The Guardian

Carl Cederström ställer upp i en tyngdlyftningstävling

Februari ägnar Carl Cedeström och André Spender åt att optimera kroppen. 21 dagar in i månaden anmäler Carls personliga tränare honom till en tynglyftningstävling i Upplands Väsby. Här är bildmaterialet. 

Produkttaggar
EXTRA INFORMATION OM BOKEN:
  • Mediatyp: Inbunden
  • Utgiven: 2017-12-30
  • Sidantal: 382
  • Mått: 140 x 215 x 30 mm
  • Formgivare: Frans Enmark
  • Formgivare: Conny Lindström
  • ISBN: 9789127154124
  • Vikt: 630 g
Lagerstatus: 2 st i lager

Självhjälpstipsen som faktiskt funkar

Carl Cederström och André Spicer testade hundratals optimeringstekniker under arbetet med Den vilda jakten på ett bättre jag. Här är de 5 metoder som faktiskt funkar.

Testar bulletproof cooffe och det här är vad som hände

Med sömnbrist och en diger att göra-lista testar sajtansvarig Josefin bulletproof coffee ur Den vilda jakten på ett bättre jag för att se om drycken är svaret på hennes energibehov. 

Så får jag lästid

Egentid i form av att ostört få läsa en bok kan vara den största lyxen. Men hur får man egentligen till de där stunderna? Vi bad aktuella författare berätta hur de får lästid i vardagen. 

Senast visade produkter