Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Emil

av Johan Heltne

En roman om maskulinitet, sex och ett samhälle präglat av våldtäktskultur – och om en man som fälls men senare frias för våldtäkt.

Vi har hört kvinnornas berättelse under #metoo – nu behöver vi männens. Emil är en roman som går rakt in i metoo-rörelsen, om en våldtäkstman och vad som händer i en människas liv efter ett brott som har begått i 20-årsåldern.

Emil har inte träffat sin familj på tio år. Nu har han kommit till Teneriffa för att vara med sin farmor. Tillvaron är en räcka likadana dagar styrda av stränga regler: ingen alkohol. Inga droger. Ingen porr. Hård fysisk aktivitet.

Men hettan tränger sig på och semestertristessen blir efterhand kvävande. En spricka öppnar sig i Emil, och i den sipprar det förflutna långsamt in. När han börjar bryta mot sina regler kommer också hans egen historia svämmande: om vem han var den gången för femton år sedan i Uppsala, då han anklagades för våldtäkt, dömdes och sedan friades.

Sprickan vidgas, och något måste ske. Emils diffusa känsla va skuld äter sig in i hela tillvaron, gör honom osäker på sitt värde och sin plats. Har han rätt att leva? Hur ställer man saker tillrätta? Hur förlåter man sig själv, och finns förlåtelsen att få om man ber om den?

Kring Emil, som en gång hette något annat, och Katrina, flickvännen som anmälde, spinner han en berättelse om ett samhälle präglat av våldtäktskultur, olika kroppars väg genom världen, och frustrationen i att sakna ett språk för att tala om det svåraste, vara obegriplig inför sig själv.

Emil är en psykologisk roman om maskulinitet, sex och skam, som mänskliggör även den som har begått ett brott. Men det är komplicerat, för hans minns faktiskt inte riktigt själv vad som hände.

Emil är en roman som undersöker varför män egentligen begår den här typen av handlingar.

Läs mer

Produkttaggar
EXTRA INFORMATION OM BOKEN:
  • Mediatyp: Inbunden
  • Utgiven: 2019-03-16
  • ISBN: 9789127149595
  • Mått: 140 x 215 x 20 mm
  • Vikt: 400 g
  • Sidantal: 294
Lagerstatus: I lager

Bästa boktipsen till påsk

Ni önskade - här är den ultimata läslistan inför påskledigheten. 

Senast visade produkter