Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

När Hannah Arnesen målar lyssnar hon alltid på ljudböcker.
När Hannah Arnesen målar lyssnar hon alltid på ljudböcker.

Tågresan

Fantastisk bildvärld för alla 3-4-åringar som älskar tåg.

BAKOM BOKEN:

Hannah Arnesen

Visuell berättare

 Hur fick du idén till att göra en barnbok just om att åka tåg?
– I mitt arbete i barnbokhandel har jag träffat många barn som älskar tåg, det finns en del böcker om tåg, men de flesta jag har hittat fokuserar på mekaniken. Jag ville göra en bok som handlade om känslan av att åka tåg, känslan av att resa. Jag tycker även att resan är en spännande metafor att jobba med. Min bok handlar om resan, om sökandet och om hur världen blir till i betraktarens ögon.

Hur jobbar du med dina målningar? 
– Jag arbetar bara för hand och originalen är kollage i blandteknik. Jag använder mig av akvarell, akryl, pastellkritor mm. Sen klipper och klistrar jag för att skapa ett intuitivt arbetsflöde där saker händer med bilden under processen. Arbetssättet är tidskrävande och jag arbetar länge med varje bild. Vi lever i en tid då saker ska gå fort och många runt mig ger ofta förslag på hur jag kan jobba ”snabbare.” Men jag tycker om att få vara i det konstnärliga sökandet. 

Vad är din bästa sysselsättning under en tågresa?
 Att titta ut genom fönstret och lyssna på musik. Se världen i all dess form flyga förbi. Det är en så härlig sysselsättning. Man behöver inte göra något för att vara i rörelse. Ibland går det så fort att det bara blir färgfält, då njuter jag som mest.

 Har du något extrafint tågminne som barn?
 Hela livet har jag lyssnat på ljudböcker, nu när jag målar, när jag var barn lyssnade jag mest hela tiden. Jag älskade Anne på Grönkulla och minns hur jag åkte tåg och lyssnade på den boken om och om igen. Anne är en riktig romantiker och tycker om att formulera världens skönhet i stora ord. Anne lever av sina betraktelser, ett sånt barn var jag också. En betraktare.

Från vilka miljöer hämtar du din inspiration?
 Jag tycker om att inspireras av illustratörer och konstnärer från olika delar av världen. Jag reser mycket själv och letar alltid upp bokaffärer dit jag kommer. Jag lyssnar också alltid på böcker när jag målar. I mina bilder gömmer jag referenser till boken jag lyssnat på under tillblivelsen, mest för min egen skull. I bilden av staden i Tågresan finns det två ljus i ett fönster. Det är Lydias fönster från Den allvarsamma leken. Och när jag gjorde bilden på tågstationen där alla står och väntar, lyssnade jag på I väntan på Godot, som en person läser på perrongen. Jag tycker om att lämna hemligheter för alla åldrar. Bilder man kan växa i.

Om du fick ta med tre saker på en tågresa, vad skulle det vara?
– Musik, matsäck och en bok. Då vill jag aldrig komma fram.

Namn: Hannah Arnesen

Titel
Visuell berättare
Favorittågresemål
Till en plats jag aldrig varit på tidigare.
På vilken plats målar du helst
I min ateljé på Skeppsholmen.
Bilderboksskapare du inspireras av nu
Shaun Tan, Sara Lundberg, Josefin Sundqvist, Isabelle Arsenault, Carll Cneut, Marc Martin, Valerio Vidali, Beatrice Alemagna och Miren Asiain Lora. Tove Jansson är en stor förebild då hon har en helt egen bild- och textvärld. Astrid Lindgren för att hon inspirerat min blick på världen.
Bästa läsupplevelse som barn
Pappa läste alltid för mig, bäst var de världar jag fick vistas i länge, Narnia, Harry Potter och Sagan om Ringen.