Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Henrik

av Vigdis Hjorth

Tre av Skandinaviens absolut främsta författare har med utgångspunkt i varsin gestalt ur Ibsens samtidsdramer skrivit specialskrivna romaner.

Vigdis Hjorth har valt en gestalt som är både offer och våldsverkare och vars gåtfulla blankhet har fascinerat ända sedan Ibsens Hedda Gabler uruppfördes 1891. Men här har Hedda blivit en man, Henrik Falk, och spelplatsen för dramat ett litet samhälle i vår tids Norge. Med det omvända perspektivet framträder nya dimensioner av den könets instängdhet som Hedda Gabler också handlar om.

Henrik Falk är nygift med en arvtagerska till ett bensinmacksimperium, med ett barn på väg. Hon är överlycklig och i Henrik stiger paniken. Sedan hans familj hamnat på obestånd är hans självbild i gungning. Den en gång så självsäkre redarsonen är nu beroende av svärfaderns gillande för att komma framåt; att han arbetar duktigt inom familjeföretaget och är en god make till en kvinna han kanske egentligen föraktar. Så hör han ett rykte om att en konstnär har kommit tillbaka till staden och köpt hans barndomshem, det de tvingades sälja.

En gång i ett annat liv var han och Tale ett par, en gång levde de ut tillsammans Som i en dröm drivs han mot det han vet har makten att förinta honom. När Hjorth tar sig an Hedda Gabler är resultatet en thrillerlik roman om rädsla och mod, kön och klass, borgerlighetens blanka yta och livslögnernas höga pris.

I ett unikt samarbete mellan tre nordiska förlag presenterar vi specialskrivna romaner av tre av Skandinaviens absolut främsta författare, alla med utgångspunkt i varsin gestalt ur Henrik Ibsens samtidsdramer.

I översättning av Gun-Britt Sundström.

Läs mer

Produkttaggar
EXTRA INFORMATION OM BOKEN:
  • Översättare: Gun-Britt Sundström
  • ISBN: 9789127163409
  • Mediatyp: Inbunden
  • Utgiven: 2019-09-02
  • Mått: 140 x 215 x 15 mm
  • Vikt: 298 g
  • Sidantal: 137
  • Formgivare: Nina Ulmaja
Lagerstatus: I lager

Nyskrivna romaner baserade på Ibsen

Vigdis Hjorth och Klas Östergren är tillbaka - i ett unikt nordisk samarbete kring Henrik Ibsens samtidsdramer. 

Senast visade produkter