Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Chiligaraget
Chiligaraget

Chiligaraget: från frö till hotsauce

Den kompletta chiliboken för hemmabruk – från frö till förädling.

BAKOM BOKEN:

Henrik Francke

Redaktör

Du hängde mycket i Marks Chiligarage förra sommaren – hur var det?
– Starkt. Och då menar jag inte enbart som en dålig ordvits. Att se dedikationen gjorde ett stort intryck på mig. Det finns inget roligare än att hänga med riktiga galningar. Eldsjäl eller nörd är kanske de vanligaste beskrivningarna av någon som brinner för en sak, men Mark är så hängiven att jag inte kan säga annat än att han är en komplett chiligalning. 

Du flyttade till och med in…?
- Ja. Att få hänga med, och ibland bo hos författare några dagar ger en djupare förståelse för ämnet, och ofta hittar jag vinklar till boken som författare själv inte tycker är något märkvärdigt men som för en utomstående är superintressant.

Vad lärde du dig?
– Att det finns flera sätt att ta sig an chiliodling och förädling. Många gräver ner sig i jord- och gödselblandingar, belysningssystem och hydroponisk odling. För Marks del är smakerna absolut viktigast, men det betyder inte att odlingen måste vara superteknisk. Mark har skippat allt det där, jobbar okomplicerat men ägnar istället massor med tid åt att pyssla om plantorna och se hur de mår. Han använder bara solen som ljuskälla, men får ändå fantastiska skördar.

Det stod en hel kartong med chili i kylskåpet på kontoret innan jul – kommentar på det?
– Jag var faktiskt lite orolig över det där, några av dem är ju topp fem-listan över världens starkaste chilis, och det hade varit olyckligt om någon kollega skivat upp dem som paprika till knäckemackan. Men det gick bra och vi kunde komplettera några foton med dem.  

Med tanke på att anchochili kostar 1 795 kr/kg – hur pepp är du på att driva upp ditt eget chiliförråd?
– Väldigt. Chili är ju den lättaste grönsaken att bli självförsörjande på. I boken har vi ett avsnitt som beskriver hur man ska planera för att aldrig mer behöva köpa chili i affären.

Namn: Henrik Francke.

Titel
Redaktör illustrerad fakta.
Favoritgrödor
Chili (såklart), jordärtskockor, sparris.
På skrivbordet just nu
Papper, kaffekoppar, böcker. Mera papper. Jag är tyvärr inte riktigt framme vid det papperslösa kontoret.
Favoritapp
Maps. Har så sjukt dåligt lokalsinne.
Hobbys
Vågsurfing, tälja, försöka att inte gå vilse i skogen (se ovan). Alla böcker jag jobbar med skulle lätt bli hobbys på allvar om jag hade mer tid. Det är det bästa med mitt jobb.
Spaning för 2018
Lätt. 2018 är mossans år!