Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Hitlers München

av Svante Nordin

En biografi över staden som förändrade världshistorien.

Det här är en biografi över München 1913-1945 och hur staden kom att förändra världshistorien. Utan München, ingen Hitler. Men hur blev en pacifistisk stad grogrunden för nazismen? Och hur kunde Hitler gå från vänsterextrem till högerextrem på bara ett halvår?

München var under 1910-talet den demokratiska, konstälskande, pacifistiska staden – Thomas Manns, Vasilij Kandinskijs, Franziska von Reventlows stad. Men efter första världskriget ställs allt på ända när korpralen Adolf Hitler, som kommit till staden före kriget som utarmad hötorgsmålare,  suger upp de bittra stämningar som uppstått med förlusten i kriget. På bara några år blir han en obestridd ledare för det växande nationalsocialistiska arbetar partiet, och kommer att störta Tyskland, Europa - ja, världen - rakt ned i helvetet.

Hur kunde det gamla München föda fram en sådan gestalt? Var i denna stad fick han uppslagen till nationalsocialismen, antisemitismen, hakkorset, livsrumsteorin? Var i stadens underjord plockade han upp sina beryktade kumpaner?

Gåtan blir ännu svårare att lösa sedan forskare identifierat Hitler i en filmsnutt från den judiske revolutionären Kurt Eisners begravningsfölje 1919. Hur kunde Hitler bära röd armbindel i februari bara för att gå med i det blivande nazistpartiet i oktober?

 

Svante Nordin är professor i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet och en av landets mest produktiva facklitterära författare. Han har bland annat mottagit Stora fackbokspriset, Tegnérpriset och John Landquists pris samt nominerats till Augustpriset.

”Svante Nordins bok är lika lärd som livfull, vilket inte förvånar den som läst honom tidigare. Detta är en professor som vet hur man berättar en historia.” – Dagens Nyheter

”En suverän och väldokumenterad översikt av ett dramatiskt skede.” – Vasabladet

”Välskriven och tankeväckande … en mångfacetterad bild av livet, konsten och politiken” – Östra Småland

”Denna framställning är både välskriven och intresseväckande och ger kanske till och med en något annorlunda förklaringsmodell till hur Hitlers nationalsocialism formades, åtminstone jämfört med gängse svenskt perspektiv i ämnet. Boken ger också anledning till fortsatt diskussion.” – BTJ

Läs mer

Produkttaggar
EXTRA INFORMATION OM BOKEN:
  • Mediatyp: Inbunden
  • Vikt: 680 g
  • Mått: 160 x 235 x 28 mm
  • Sidantal: 360
  • Formgivare: Daniel Åberg
  • Formgivare: Niklas Lindblad
  • Utgiven: 2018-02-20
  • ISBN: 9789127151185
Lagerstatus: I lager

Lookbook SS18

"I never read, I just look at pictures." Andy Warhol

Senast visade produkter