Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Horet i Hälsta: En sann 1600-talshistoria

av Karin Hassan Jansson, Jonas Lindström

Sex, droger och våld på 1600-talet – en riktig bladvändare för dig som gillar släktforskning och historia.

Det här är inte mindre än en forskningsbragd, som ger en fin inblick av Sverige på 1600-talet. De två forskarna Karin Hassan Jansson och Jonas Lindström har grävt i ett verkligt rättsfall på den västmanländska landsbygden och hittat allt om och kring fallet. Det är arsenikmord, försvinnanden, identitetsbyte, religiositet, genusfrågor och maktkamp – en riktig bladvändare med skönlitterär ådra – du vill verkligen veta hur det går i fallet. Leif GW Persson möte Dick Harrysson.

År 1685 ställdes Anna Persdotter från den lilla byn Hälsta i Västmanland inför rätta, anklagad för att ha försökt ta sin mans liv. Under den rättsprocess som följde uppkom också beskyllningar om stöld, misshandel och otrohet. Vem hade lagt arsenik i husbondens ölstop, och varför? Vem var det egentligen som bestämde i hushållet? Och vem hade haft sex med vem?

Horet i Hälsta skildrar ett mer än 300 år gammalt autentiskt rättsfall. Med stort kunnande levandegör författarna sina huvudpersoner och sätter in händelserna i ett historiskt sammanhang. Det blir en berättelse om människorna och livet i Hälsta men också om ett stormaktstida Sverige då ordningen i hushållet vilade på Guds bud, där sex och samlevnad inte var privatsaker och där äktenskaplig otrohet – hor – var belagt med dödsstraff.

Med en gedigen analys av historiska källor som grund berättas här 1600-talshistoria på ett sätt vi inte mött förut. Historien är inte bara sann. Den är även spännande.

 

Karin Hassan Jansson är docent och lektor i historia vid Uppsala universitet. Hennes forskning har huvudsakligen kretsat kring frågor om sexuella relationer, våld och hushåll i Sverige från medeltiden fram till mitten av 1800-talet. Jonas Lindström är doktor i historia och forskare vid Uppsala universitet. Han har bland annat studerat sociala skillnader, hushåll och försörjning i det gamla bondesamhället.

Läs mer

Produkttaggar
EXTRA INFORMATION OM BOKEN:
  • Utgiven: 2018-09-15
  • Mediatyp: Inbunden
  • ISBN: 9789127153752
  • Formgivare: Niklas Lindblad
  • Sidantal: 237
  • Mått: 139 x 215 x 17 mm
  • Vikt: 410 g
Lagerstatus: I lager

Månadens boktips: Oktober

I oktober söker vi oss inomhus och boktipsar om fyra riktiga bladvändare.