Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Hur Förintelsen planerades

av Peter Longerich

Ett av historiens viktigaste dokument analyseras stycke för stycke – och publiceras i sin helhet.

Wannseeprotokollet är utan tvekan det viktigaste dokumentet om Förintelsen. Med en omfattande dokumentation till sin hjälp visar världens främsta tredje riket-expert Peter Longerich ideologin, byråkratin och maskineriet bakom Förintelsen, i historieboken Hur Förintelsen planerades. Wannseekonferensen 1942.

Den 20 januari 1942, mitt under brinnande världskrig, samlades 15 tyska ämbetsmän i en luxuös villa vid Wannsee utanför Berlin för att samordna vad som kallades den ”slutgiltiga lösningen på judefrågan”. Vid det laget hade deportationer och massavrättningar av judar redan tagit fart – frågan om judar verkligen behövde ”evakueras”, som man sa, kände ingen längre behov av att diskutera: nu gällde snarare hur, var och av vilka.

Tre år senare hade totalt sex miljoner judar mördats.

Mötet leddes av Reinhard Heydrich, och vid protokollet satt Adolf Eichmann. Protokollet var inte avsett att spridas, men en kopia överlevde kriget, och upptäckten fick stor betydelse för kunskapen om hur Förintelsen planerades.

I boken Hur Förintelsen planerades. Wannseekonferensen 1942 går författaren igenom protokollet mening för mening och diskuterar dess innehåll.

Wannseeprotokollet är ett av historiens viktigaste dokument, som här analyseras i sin helhet, stycke för stycke. Författaren söker verifieringar i forskning, och en tredjedel av boken består av fotnoter.

Boken innehåller också den första svenska översättningen av Wannseeprotokollet, som här publiceras i sin helhet.

Wannseeprotokollet är utan tvekan det viktigaste dokumentet om Förintelsen, och boken Hur Förintelsen planerades. Wannseekonferensen 1942 är en otvetydig läxa för Förintelseförnekare som ger underlag för vidare diskussion om Förintelsen.  

Det här är ett boktips för dig som är militärt historieintresserad, som läser allt om världskrigen, eller som vill ha en djupare förståelse för de bakomliggande mekanismerna till Förintelsen.

Läs mer

Produkttaggar
EXTRA INFORMATION OM BOKEN:
  • ISBN: 9789127154193
  • Utgiven: 2019-01-12
  • Mediatyp: Häftad
  • Vikt: 290 g
  • Mått: 140 x 210 x 14 mm
  • Sidantal: 207
Lagerstatus: I lager