Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

I odödliga odlares sällskap

av Elin Unnes

En sort best of trädgård med tips från odlare i den bohemiska eliten.

Elin Unnes is back! Och nu är det människorna bakom magiska växter som får träda fram i ljuset, för utan galna och visionära trädgårdsmästare – inte mycket till spännande trädgårdskultur.

Inom odlingsvärlden finns dessutom några av de vildaste, galnaste, roligaste och mest inspirerande knäppgökar som du någonsin kommer att stifta bekantskap med. Världens mest banbrytande trädgårdsmästare gick nämligen inte runt och kände in rummet barfota. Istället var de aristokrater, detroniserade prinsessor, rättshaverister och självvalda eremiter.

Med sin hyllat särpräglade och underfundigt humoristiska stil tecknar Elin Unnes porträtt av några av världens mest bohemiska, enastående odlare och deras livsöden. En sorts hemlig historia som bara syns utifrån, i efterhand i form av prunkade trädgårdar, blomsterrabatter och grönsaksland. Odlarna  innehåller även ett axplock av all den kunskap som dessa mästare besatt: Vi får lära oss att odla strandkål som den nutida filmaren Derek Jarman (vars omsusade trädgård ligger i skuggan av ett kärnkraftverk), binda buketter som den brittiska floristen Constance Spry och driva upp squash som Masanobu Fukuoka, vars grundfilosofi var att låta jordbruket ha sin gång, dvs ingen plog, inga bekämpningsmedel, ingen speciell kompost eller någon orsak alls egentligen att lägga sig i Moder natur och hennes grej.

Det här är både en sorts antologi över de poetiska underverk som människan och naturen tillsammans kan åstadkomma, och en konkret odlingsbok: en sorts best of trädgård med tips och kunskap hämtad från odlare i den bohemiska eliten.

 

Elin Unnes är musik- och trädgårdsjournalist med tre oerhört hyllade böcker i bagaget: odlingsboken The secret gardener (2014), uppföljaren Herbariet (2016) samt matreseguiden Paris för foodisar (2017).Elin skriver regelbundet för Dagens Nyheter och Allt om Trädgård, och tar en gång om året tåget till Paris för att övervintra på kontinenten bland vinbarer och förfallna kyrkoträdgårdar. 

Läs mer

SAGT OM BOKEN:

"En underbar antologi som samlar inspirerande trädgårdsanläggare genom tiderna, full av pepp till den som längtar efteratt sätta händerna i jorden."

Elle
Produkttaggar
EXTRA INFORMATION OM BOKEN:
  • Mediatyp: Inbunden
  • Utgiven: 2018-03-17
  • Fotograf: Martin Bergström
  • Fotograf: Thomas Klementsson
  • Vikt: 590 g
  • Mått: 180 x 239 x 22 mm
  • Sidantal: 155
  • ISBN: 9789127155169
Lagerstatus: I lager

Ultimata läslistan till semestern

Vi frågade vilka av våra böcker ni tyckte skulle kvala in på den ultimata läslistan till semestern. Här är den nu: listan med boktips för hela sommaren. 

Historiens godaste rabarbermarmelad

Rabarber är äntligen i säsong – ta tillvara på de späda smakbomberna nu för att kunna njuta resten av året. Vi bjuder på recept på Elin Unnes Rosendoftande rabarbermarmelad.

Bästa Mors dag-presenttipsen

Ingen har givit dig så mycket i livet som mamma – bokstavligt talat. Så lägg lite krut på att ge något fint tillbaka. Här är de 5 bästa presenttipsen till Mors dag.

Så fastnade en frösmugglande Elin Unnes i tullen

Missa inte pop-up-fröbytareventet den 2 maj

”Odlar du nåt olagligt då?!” är det första folk frågar mig när jag berättar att jag odlar. Svaret är ”Ja”. Jag har regnbågsmajs från USA, svarta, franska rädisor och helig basilika som jag fick tag på vid ett hemmabyggt stånd i London. Allihopa har de tagit sig till Sverige som smuggelfrö.  

Så minskar vi vårt klimatavtryck

Efter att ha tassat kring de ekologiska hyllorna i mataffären i åratal är 2018 året då vi fullt ut satsar på att minska vår klimatpåverkan. De här är våra sex förbättringsområden för året.

Senast visade produkter