Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Internet är trasigt

av Karin Pettersson, Martin Gelin

Om hur Silicon Valley gått från att vara demokratins frälsare till ett hot mot civilisationen.

De digitala plattformarna blev inte de demokrativerktyg som man trodde initialt. Istället har stora techbolag som Facebook och Twitter kapitulerat för diktatorers krav på att använda plattformarna till sina syften genom spridandet av fake news.

I reportageboken Internet är trasigt visar journalisterna Karin Pettersson och Martin Gelin hur sociala medier har konkurrerat ut traditionell media som främsta nyhetskälla, men där företagen själva struntar i demokratin. Det här är en brännande fråga i samhällsdebatten.

Silicon Valleys drömmande visionärer skulle rädda demokratin och frälsa världen, men istället har deras uppfinningar banat väg för en antidemokratisk revolution som nu tycks hota hela vår mänskliga civilisation. Vad var det som gick så fel?

Med den globala vågen av antidemokratisk högerpopulism måste Silicon Valley-företagen fråga sig vilken roll de själva har haft i den här utvecklingen. För tio år sedan tycktes världen röra sig i en ostoppbar riktning mot mer demokrati, öppenhet och tolerans. Nu tycks land efter land gå åt motsatt håll.

Martin Gelin och Karin Pettersson besöker USA:s ledande tech-företag – Facebook, Google, Twitter – och intervjuar de ledande experterna i den amerikanska debatten om medier, demokrati och ny teknik, från Cambridge till Palo Alto, för att få en djupare förståelse av de enorma utmaningar som nu väntar oss. Hur kan vi göra internet och sociala medier till verktyg som främjar demokratin?

 

Karin Pettersson har lång erfarenhet från journalistik och politik i Sverige. Det senaste året har hon studerat på Harvard och MIT i USA, med särskilt fokus på populism, propaganda och högerextremismens framfart. Martin Gelin har arbetat som journalist i USA sedan 2001 och har de senaste åren tillbringat mycket tid i Silicon Valley. Han har en unik expertis när det gäller högerpopulismen i USA, och han har skrivit två uppmärksammade böcker om amerikansk politik: Det amerikanska löftet och den Augustprisnominerade reportageboken Den amerikanska högern.

Läs mer

Produkttaggar
EXTRA INFORMATION OM BOKEN:
  • Mediatyp: Inbunden
  • ISBN: 9789127158856
  • Utgiven: 2018-10-04
  • Mått: 143 x 217 x 23 mm
  • Formgivare: Linda Huang
  • Formgivare: Conny Lindström
  • Sidantal: 300
  • Vikt: 480 g
Lagerstatus: I lager

Bästa presenttipsen till Fars Dag

Det spelar ingen roll om pappa gillar historia, en bra roman eller att resa – vi har presenttips för alla intressen. Presenttipsen till Fars Dag 11/11 sträcker sig från kriget i Poltava 1709 till krisen i Silicon Valley 2018.

Om att bli Augustnominerad

I oktober sitter Sveriges bokförlag som på nålar. Ska man få någon Augustnominering? Förlagschef Richard Herold berättar om årets viktigaste samtal.

"Vad gör sociala medier med oss och med demokratin?"

Läs Martin Gelins och Karin Petterssons förord till Internet är trasigt.

Därför stänger allt fler ner sina sociala medier

Det korta svaret: de är ett hot mot demokratin.

Senast visade produkter