Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Jag testade bulletproof cooffe och det här är vad som hände

Med sömnbrist och en diger att göra-lista testar sajtansvarig Josefin bulletproof coffee ur Den vilda jakten på ett bättre jag för att se om drycken är svaret på hennes energibehov. 

Författaren André Spicer hittar i samband med skrivandet av Den vilda jakten på ett bättre jag "hälsodrycken" som ska bidra till skärpa och energi.
Författaren André Spicer hittar i samband med skrivandet av Den vilda jakten på ett bättre jag "hälsodrycken" som ska bidra till skärpa och energi.
Testar  bulletproof cooffe och det här är vad som hände
Testar bulletproof cooffe och det här är vad som hände

Starkt kaffe, smör och kokosolja - en chokladbollsdoftande energiinjektion i form av bulletproof coffee.

Jag har sovit max tre timmar i natt och har det dubbla på mig innan jag måste rusar iväg till fritidshämtning, samtidigt som jag har en drös med texter som måste bli klara innan helgen. Kort sagt: En klassisk stressperiod och jag behöver en skjuts för att ta mig igenom dagen.

Eftersom jag precis har läst Carl Cederström och André Spicers hysterisk roliga gonzoreportage Den vilda jakten på ett bättre jag vet jag precis vad som kan vara min räddning: Bulletproof coffee. Drycken uppfanns av den amerikanska it-entreprenören och självhjälpsgurun Dave Asprey och sägs ge en energiboost utan dess like. Förutom i Den vilda jakten på ett bättre jag har drycken testats i New York Times, Business Insider, Men’s Health och av såväl NBA- som MMA-proffs.

Perfekt!

Jag är helt klart beredd att testa att gå i dessa atleters – och André Spicers  – fotspår.

Bulletproof coffe består i korthet av kaffe, kokosolja och smör. Jag mixar ihop ingredienserna till en ljusbrun sörja som visuellt bara kan beskrivas som en tämligen svag inkörsport till koffeinmissbruket. En omedelbar kokosdoft sprider sig. Herregud vad gott det luktar – flytande kokosboll! Jag tar en stor klunk. Sen en till. Allt fett har gjort att kaffet är rätt ljummet men vad gör det? Det slinker snabbt ner. Kokosbollseuforin ersätts snabbt av en kväljande känsla men nu finns inte tid för smakfinesser – jag har en lista att beta av!

I bekantskapskretsen är jag känd för mitt fluktuerande blodsocker. Inget mellis - ingen funktion. Därför är jag nyfiken på hur denna kaloribomb ska påverka ett av mina främsta karaktärsdrag, eftersom blandningens långsamma frisättning av koffein ska göra att man står sig längre och kan prestera bättre utan vare sig cravings eller dippar. Jag skippar förmiddagsfrukten och jobbar vidare i frenesi, nöjd över att ha kapat en femminuterspaus.

Förmiddagen känns som en enda lång triumf. Jag är skarp, fokuserad och river av arbetsuppgifter i ett rasande tempo.

Kvart i tolv kraschar jag. Det där med att ersätta mat med smörkaffe verkar inte funka så jag värmer en lunchlåda och sätter mig sedan åter vid datorn.

Resten av dagen är jag ashungrig. Hur en bieffekt kan vara viktnedgång förstår jag inte. Kanske för en självutnämnd självhjälpsguru, men knappast för mig. Men jag håller skärpan, jobbar på med en outsinlig energi.

Kl 18.35 däckar jag i soffan med en påse Polly.

Jag kan inte ta ett enda beslut till, hjärnan har helt loggat ut. Det känns som att jag har varit uppe i flera dygn och kan inte längre minnas vad jag har betat av under dagen.

Om jag kommer göra om det? Kanske vid någon deadline. Men då måste jag nog avsätta dagen efter för återhämtning.
Bakis av fettkaffe och hyperproduktivitet.

 

Så lagar du bullet proof coffee – recept för en kopp kaffe:
1 kopp starkt kaffe
1 msk osaltat smör
1 msk oraffinerad kokosolja

Häll allt i en mixer och kör några sekunder tills det blir krämigt och skummigt. Drick.

Den vilda jakten på ett bättre jag

Ett subjektivt och humoristiskt gonzoreportage om vår tids besatthet av att förbättra oss själva.

Du kanske vill läsa...

Månadens boktips

I oktober läser vi två efterlängtade och självupplevda böcker som ger perspektiv på tillvaron. 

lär dig laga thaimat från grunden

Det thailändska köket brukar kallas vår andra husmanskost. Tove Nilsson, aktuell med kokboken Thai hemma, lär dig att bemästra recepten. 

Diskussionsfrågor till Bomullsängeln

Susanna Alakoskis nya storslagna roman är bokcirkelboken det kommer snackas om i höst. Vi ger dig frågorna som får igång bokcirkelsamtalet. 

Boktips - ut i naturen

Äntligen krispigare luft och en natur som dignar av svamp. Vi ger 3 boktips som får dig utanför dörren i helgen.