Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Så här glad blir Linn Bäckström när hon får prata om Philip Pullman och hans böcker.
Så här glad blir Linn Bäckström när hon får prata om Philip Pullman och hans böcker.

Boken om stoft: Lyras färd

Efterlängtad ny bok i Philip Pullmans världssuccé-serie.

BAKOM BOKEN:

Linn Bäckström

PR-ansvarig

 Jag vet att du var besatt av Philip Pullman som ung. Exakt hur besatt var du?
– Nästan lite pinsamt besatt… Fast mer besatt av böckerna och karaktärerna än av Pullman själv. På den tiden förstod jag nog inte exakt vilken betydelse författaren hade för verket utan var mer inriktad på den värld jag fick träda in i.

Vari ligger hans storhet?
– I hans balansgång mellan fantasi och verklighet, i förmågan att knyta an till det mest aktuella och ständigt gäckande frågorna i vår tid och samtidigt skapa en äventyrsberättelse som får dig att vilja läsa vidare.

...och du la till och med till mellannamnet Lyra. Berättade du det när du träffade Philip i december? Hur reagerade han?
– Jag hade verkligen planerat att berätta, men så var jag med Philip på en radiointervju där han utbrast ”It’s crazy, people name their kids after Lyra” och då tänkte jag att detta är nog bäst att hålla för sig själv, men sedan på kvällen då jag pratade med hans fru Judith kom det fram, och hon berättade det för Philip i samma stund. Lyckligtvis verkade han ta det med ro.

Är det någon som har gjort kopplingen mellan ditt mellannamn och böckerna?
– Inte så många som man skulle kunna tro med tanke på böckernas popularitet, här i Sverige tänker folk mest på brännboll när de hör namnet…

Hur reagerade du när du fick höra att han fortsätter serien?
– Äntligen! Och när jag förstod att jag faktiskt skulle få jobba med boken blev det ännu större. Det kändes lite som att cirkeln slöts, idolen och favoritböckerna som barn blev en del av vuxenlivet, det hade jag aldrig kunnat tro som tioåring.

För den som inte vet vem Philip Pullman är: hans författarskap i en mening?
– Sagoberättare i världsklass möter tänkare som Platon och Aristoteles.

 

Namn: Linn Bäckström

Titel
PR-ansvarig barn och ungdomsböcker på Natur & Kultur
Favoritkaraktär all time
Systrarna Dina och Dorinda i Eric Linklaters underbara bok "Det blåser på månen".
På skrivbordet just nu
Lypsyl i mängder för vinterns torra läppar, Frosh smoothie för att boosta mars ständigt låga c-vitamin nivå och så en massa bra vårböcker från barn och ung såklart!
Favoritapp
Snapseed, app för bildredigering, ibland behöver mobilbilderna lite hjälp på traven…
Boktips
Många av oss läste "Godnatt Mister Tom" i skolan, men jag vill slå ett slag för Michelle Magorians andra böcker som "En liten kärlekssång", "Plats på scen" och "I rampljuset", helt enkelt ett författarskap som betytt otroligt mycket för min läslust.