Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Madeleine tycker att alla som inte läst Shirley Jackson borde göra det.
Madeleine tycker att alla som inte läst Shirley Jackson borde göra det.

Berget offrar

En True detective för unga vuxna.

BAKOM BOKEN:

Madeleine Bäck

Författare

Hur kommer det sig att du valde att skriva skräck?

– Jag tror att skräcken valde mig. Varje gång jag började skriva på en historia så böjde den till sig och blev overklig eller otäck på något vis. Så till slut gav jag efter och lät det otäcka hända. I alla fall för den här gången, för alla mina framtida berättelser kommer inte att vara inom skräckgenren, det kan jag lova.

Du har kallat din trilogi för ”svensk brukskräck”, berätta mer om definitionen.

– Definitionen uppfann jag som skämtsamt svar när jag fick samma fråga under en skrivarkurs. Böckerna är rysare som utspelar sig på en av de mest ursvenska platser vi har, en bruksort. Svensk bruksskräck alltså!

Var hittar du inspirationen till den värld du byggt upp i Vattnet drar, Jorden vaknar och Berget offrar?

– Mycket kommer från verkligheten. Det här är mina hemtrakter i Gästrikland. Här växte jag upp med närhet till den vackra naturen och med folkets berättelser om spöken, trolldom, häxerier och småfolk i öronen. Sedan blev jag som vuxen också väldigt intresserad av brukets historia. Hela trilogin slingrar sig kring historiska händelser som har med järnet och bergsmännen i Gästrikland att göra. 

Men mest av allt är detta en historia om att vara ung på landsbygden i dag. Om att stanna kvar eller flytta. Om att hitta en mening med sitt liv, och om att finna kärlek. Där finns väldigt mycket kärlek, tycker jag själv.

Berget offrar har en tydligt stark kvinnlig huvudkaraktär. Hur har du tänkt?

– Huvudkaraktären i Berget offrar är lärarstudenten Beata. Visst är hon stark. Envis, målmedveten och modig. Men mest av allt är hon en människa. En riktig person som bär på både mörker och ljus och som kämpar med det hela tiden. Som är både tjusig och skitig, hög och låg, men som alltid tänker själv. Styrkan ligger i det tycker jag. 

Du har som skräckförfattare varit med och startat initiativet Vagina Dentata. Berätta om det!

– Vagina Dentata är ett nätverk för kvinnliga skräckskapare. Jag och min författarkollega Jenny Lundin startade detta i augusti 2017. Orsaken var att vi ville ge varandra och andra referenser och förebilder som inte bara består av samma välkända män. Namnet valde vi lite på skoj, de som kan sin skräck och sin Freud känner till myten om vagina dentata och vi tyckte att det passade. Det har verkligen varit så stärkande att starta detta! Nätverket har en Facebookgrupp som bara växer och växer. Nu är vi 55 kvinnor inom framför allt konst, film och litteratur. Planen är att bli fler och att förhoppningsvis börja göra arrangemang tillsammans. Sverige behöver fler otäcka brudar, haha.

Namn: Madeleine Bäck

Titel
Berättare. Allt jag jobbar med handlar om att skapa historier. Formellt jobbar jag dagtid som vd för organisationen Swedish Content Agencies.
Bästa skräckläsningstipset för hösten
Jag tycker alla som inte läst Shirley Jackson ska göra det. Nu finns hennes ikoniska "Hemsökelsen på Hill House, från 1959 ny svensk översättning av Inger Edelfeldt. Den ska också bli en serie på Netflix. Läs snabbt alltså!
Mest skräckinjagande platsen i Gästrikland
Alla bör ta sig till Storbergets gruva i utanför Hofors. Vackrast och otäckast. Läs Berget Offrar först bara.
Var skriver du helst
Hemma skriver jag helst på min balkong, bland de rosa pelargonerna och sällskap av starkt kaffe. Men kunde jag välja fritt skrev jag på en varm plats med havet inom räckhåll. Det finns något magiskt med att fly vardagen och maratonskriva.
På skrivbordet just nu
Flera nya bokidéer som jag håller på att skissa upp. Underbart att börja på något nytt och fruktansvärt att inte veta vad det ska bli riktigt än.