Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Människan har alltid vandrat

av Jeanette Varberg

En kort översikt över migration – från homo sapiens till 2015 års stora flyktingströmmar.

Dagens stora flyktingströmmarna är inte något nytt människan har alltid vandrat. Ibland har det skett frivilligt, lockad att utforska det okända. Ibland ofrivilligt, driven på flykt av krig, svält eller klimatförändringar. De stora vandringarna har ofta ägt rum vid vändpunkter i historien, och betytt mycket för samhällsutvecklingen.

I denna korta introduktion till migration gör Jeanette Varberg nedslag i elva av människans viktigaste vandringar - från Homo sapiens utvandring ur Afrika för 70 000 år sedan, via bronsålderns sjöfolk, medeltidens germaner och Nya världens conquistadorer till våra egna dagars flyktingströmmar till Europa.

Att människan alltid har vandrat är en av de viktigaste historiska lärdomarna man över huvud taget kan dra - särskilt som människan i dag vandrar mer än någonsin.

I tider av rasism och främlingsfientlighet är det här en nödvändig påminnelse om att vi alla är nära släkt med varandra. Folkvandringar har alltid funnits – och de har i de allra flesta fall lett till omvälvande förbättringar. Det här är en kort, kärnfull och allmänbildande bok för dig som vill ha ett globalt perspektiv på hur världen hänger ihop – vare sig du är lärare, politiker eller vill ha kärnfulla argument i fikarumsdebatten.

 

Jeanette Varberg är en dansk arkeolog och museiintendent. Hon har skrivit både barnböcker och historieverk. För boken Fortidens slagmarker belönades hon med Rosenkjærpriset 2014.

Läs mer

Produkttaggar
EXTRA INFORMATION OM BOKEN:
  • Mediatyp: Inbunden
  • ISBN: 9789127156791
  • Illustratör: Annika Lyth
  • Sidantal: 143
  • Originaltitel: Mennesket har altid vandret
  • Översättare: Sandra Matsson
  • Utgiven: 2018-06-06
  • Mått: 125 x 190 x 14 mm
  • Vikt: 230 g
Lagerstatus: I lager

11 böcker att läsa i sommar

Sommaren är som gjord för läsning - här ger redaktionen sina bästa boktips inför semestern.

”Europa var ett stort kaos”

En nyhetssändning fick den danska arkeologen Jeanette Varberg att skriva Människan har alltid vandrat – Folkvandringar och vändpunkter i historien.

Senast visade produkter