Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Mellantid

av Marina Benjamin

Varm, klok och mångskiktat om att åldras som kvinna och att komma in i klimakteriet.

Det här är en bok för alla som vill spy på självhjälpsböcker med käcka tillrop om att livet börjar vid femtio. Istället är det en självbiografisk bok om klimakteriet och att bli 50 år, och om att stanna upp i livet. Den ser på åldrandet med klarsyn och inte utan sorg, men med en stark vilja att utforska alla aspekter av det. Vad händer med förhållandet till en ännu äldre mor? Vad händer när en dotter börjar bli vuxen? Bland vännerna, som blir ännu viktigare, utspelar sig en tragedi. En av dem drabbas av en aggressiv cancer och går bort, dryga femtio år fyllda. Jämfört med henne har författaren ändå en framtid, vilket drabbar henne med starka känslor av skuld.

”Jag önskar inte längre det jag brukade önska”, skriver Marina Benjamin i sin lågmälda men intensiva genomlysning av vad det innebär att bli femtio i en kultur som hyllar ungdomen och uppmanar kvinnor att dölja och förneka åldrandet.

För hennes del gick det väldigt fort. Vid 49 års ålder genomgick hon en livmoderoperation, vilket bokstavligen kastade henne in i klimakteriet. Håret blev torrt, hyn grå, hon vandrade sömnlös på nätterna.

Mellantid är indelad i kapitel med rubriker som Hud, Ryggrad, Muskler, Inälvor och Relationer, men det är en bok som når så mycket längre än att beskriva det kroppsliga åldrandet.

Det är en bok om livet. Om den del vi helst inte pratar om.

 

Marina Benjamin är brittisk författare och journalist. Hon har arbetat som kulturjournalist på tidskriften New Statesman och tidningen Evening Standard, och har givit ut fyra böcker, bland annat Last Days in Babylon, en berättelse i romanform om hennes mormor som föddes i Bagdad.

Läs mer

Produkttaggar
EXTRA INFORMATION OM BOKEN:
  • Utgiven: 2018-09-22
  • Mediatyp: Inbunden
  • ISBN: 9789127157132
  • Mått: 144 x 215 x 20 mm
  • Översättare: Emeli André
  • Formgivare: Conny Lindström
  • Sidantal: 255
  • Originaltitel: The Middlepause: On turning 50
  • Vikt: 420 g
Lagerstatus: I lager

Månadens boktips: December

I december läser vi tre böcker som fokuserar på kampen för att äga sin kropp och identitet. Dags att bryta normer och fördomar om samhällets syn på sexualitet och kvinnors kroppar.

Utdrag ur Mellantid

För Marina Benjamin kom 50-årsåldern plötsligt, då en livmoderoperation kastade henne rakt in i klimakteriet. Håret blev torrt, hyn grå och hon vandrade sömnlös på nätterna.

Senast visade produkter