Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Minnesstädningen

av Helin Sahin

Ett större politiskt skeende skildrat ur en personlig berättelse: vad händer med en familj som tvingas fly?

Turkietkännaren Helin Sahin väver i sin debutbok ihop sin familjs historia med de stora krafterna i världen. Kollapsen av Ottomanska riket, det armeniska folkmordet, framväxten av det nya djupt  nationalistiska Turkiet och minoriteternas kamp mot utplåning. Sahin, vars familj har rötter i Dersim, lägger ett laddat och svårt pussel av släktens berättelser. Vad var det egentligen som hände och varför vill de äldre i släkten inte prata om det?

Dersim, 1938. Den nybildade republiken Turkiets militär slår till med full kraft. Alla delar av landet ska inordnas i det nya. Ett land, ett folk, ett språk. Resultatet blir uppemot 70 000 mördade människor, de flesta Dersim-aleviter, eller kirmancer som de själva kallar sig.

Uppsala, 1989. En flyktingfamilj kommer till Sverige och Stenhagen blir deras nya hem. I den här familjen pratar man om politik och historia, litteratur och poesi. Men det finns en sak som man inte talar om och det är Dersim 1938. Händelserna i denna stad är så tabubelagda att de inte går att återberätta för nya generationer. Men siffrorna 38 och 938 lever vidare, som kodord för de mörka händelserna.

Minnesstädningen är en bok om minne och glömska och om smärtan i det som måste hållas fördolt. Den visar hur dagens antidemokratiska utveckling i Turkiet är nära kopplad till historiska skeenden.

En personlig, litterär berättelse för dig som gillade Negra Efendics Jag var precis som du.

 

Helin Sahin är Turkietkännare på Olof Palme International Center. Hon kommenterar frekvent turkisk politik i bland annat SVT, SR och dagstidningar. Minnesstädningen är hennes första bok.

Läs mer

Produkttaggar
EXTRA INFORMATION OM BOKEN:
  • Mediatyp: Inbunden
  • ISBN: 9789127151284
  • Utgiven: 2018-11-01
  • Mått: 135 x 205 x 18 mm
  • Sidantal: 208
  • Formgivare: Sara R. Acedo
  • Vikt: 330 g
Lagerstatus: I lager