Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Poltava: berättelsen om en armés undergång

av Peter Englund

Sveriges mest omtalade historieverk som har varit i tryck i 30 år finns nu i utökad nyutgåva.

Det är 30 år sedan Peter Englund gav ut ett av Sveriges mest omtalade historieverk. Efter rekordlånga 30 år i tryck ger vi nu ut Poltava – berättelsen om en armés undergång i en reviderad och utökad nyutgåva. Boken innehåller nya texter och kartor – de första kartorna gjorde Peter Englund själv med hjälp av gnuggisar för 30 år sedan.

Poltava – berättelsen om en armés undergång är ett av de mest lästa och omtalade historieverken som har skrivits på svenska. Med ett rättframt och engagerande berättande och ett genialt användande av de dagböcker och brev som karolinerna efterlämnat, skapade Peter Englund ett helt nytt sätt att skriva historia på. Maneret har gjort ordet Poltava mer synonymt med boken än med slaget, och ja, det här är en klassiker som du bör kunna bocka av på din läslista (varför det inte är helt otippat av boken finns med i såväl Tusen svenska klassiker som 1001 böcker du måste läsa innan du dör. Har du svårt att se hur du ska hinna med 1001 böcker under din livstid? Bläddra fram till produktivitetskapitlet i Carl Cederström och André Spicers Den vilda jakten på ett bättre jag för lite snabbläsningstips).

Det är natten till den 28 juni 1709 och Karl XII:s karoliner har samlats vid den ukrainska staden Poltava för att överraska Peter den stores ryska armé. I stället blir det gryningen som överraskar karolinerna, och det blodiga slutet på stormaktstiden tar sin början. När slaget är över och nederlaget ett faktum har 10 000 soldater hunnit sätta livet till.

 

Peter Englund är filosofie doktor och professor i historia. Han skrivit en rad böcker om svensk och internationell historia som har blivit succéer även utomlands, varit sakkunnig bisittare i Fredrik Lindströms tv-serie Världens modernaste land samt utvecklat historiska konfliktspel som Holowczyn: Battle of the Moscow Road om det fältslag som utspelade sig där den 4 juli 1708 och Peter the Great om slaget vid Poltava. Han är ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademin, och Svenska Akademin. 2016 gav han ut det delvis självbiografiska minnesexperimentet Jag kommer ihåg om 1900-talets mikrohistoria.

Läs mer

Produkttaggar
EXTRA INFORMATION OM BOKEN:
  • Mediatyp: Häftad
  • Utgiven: 2018-08-25
  • ISBN: 9789127152564
  • Vikt: 496 g
  • Mått: 142 x 210 x 25 mm
  • Formgivare: Niklas Lindblad
  • Sidantal: 398
Lagerstatus: I lager