Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Sex och lögner

av Leïla Slimani

Hyllad reportagebok om kvinnans ofrihet i Marocko.

Med Manal al-Sharifs Modet att köra och Leïla Slimanis reportagebok Sex och lögner sätter vi nu fokus på kvinnors villkor i Mellanöstern. Det här är en bok för dig som vill hänga med i vad som händer på feministfronten, av en författare som är oerhört het just nu (ja, det var hon som tackade nej till att bli Emmanuel Macrons kulturminister och vars bok Vaggvisa har sålts till 36 länder).

Själv säger Leïla Slimani: ”Jag ville ge kvinnorna ordet. Patriarkatet har ju använt skam som ett verktyg för social kontroll, vilket isolerade kvinnorna som inte ens talade med varandra. De bevarade hemligheter som förtärde dem. Jag ville säga: gör tvärtom! När kvinnor börjar säga jag återtar de makten över sina liv.”

Slimani reser runt i Marocko, det land hon växte upp i, och träffar kvinnor – forskare, sociologer, journalister, helt vanliga människor – och pratar om de två roller som står till buds för kvinnor: oskuld eller hustru.

För boken, som utkom i Frankrike 2017, har Leïla Slimani mött kritik och angrepp från två håll. Dels från islamister och andra i Marocko som anklagar henne för att vilja göra landet till ”en enda stor bordell”. Dels från den akademiska världen i Frankrike som tycker att hon reproducerar klichéer om den ”orientaliske mannen”. På kritiken svarar hon att hon talar för alla de kvinnor som sitter fängslade i Marocko för att ha haft sex före äktenskapet eller för att ha gjort abort.

Sex och lögner är en stark och insiktsfull skildring av de lagar och sociala normer som begränsar kvinnors frihet och sätter ljuset på behovet av demokrati och jämställdhet i Marocko och övriga Mellanöstern.

 

Leïla Slimani är journalist och författare, uppvuxen i Marocko och bor sedan tjugo år i Paris. Hennes internationellt uppmärksammade roman Vaggvisa kom ut på svenska i april 2018.

Läs mer

Produkttaggar
EXTRA INFORMATION OM BOKEN:
  • Mediatyp: Inbunden
  • Utgiven: 2018-10-13
  • ISBN: 9789127158825
  • Mått: 140 x 215 x 16 mm
  • Sidantal: 155
  • Översättare: Lotta Riad
  • Originaltitel: Sexet et mensonges
  • Formgivare: Elina Grandin
  • Vikt: 310 g
Lagerstatus: I lager

Månadens boktips: December

I december läser vi tre böcker som fokuserar på kampen för att äga sin kropp och identitet. Dags att bryta normer och fördomar om samhällets syn på sexualitet och kvinnors kroppar.

Feministisk litteratur slog igenom på riktigt 2018

Feministiska berättelser tippades slå igenom stort 2018 - och trendkännarna har fått rätt. Vi ger boktips till 6 feministiska böcker att läsa i höst.

Senast visade produkter