Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Tokyo för foodisar

av Jonas Cramby

Tokyo har 150 000 matställen – du behöver Jonas Crambys guide för att hitta rätt.

Jonas Crambys 120 personliga krogtips till städernas matstad! Och det är prisvärt – runt 50-150 kronor för helt fantastisk mat.

Att skriva en krogguide till Tokyo känns nästan som en omöjlighet. Tokyo är nämligen inte bara världens bästa matstad, det är också den största. Det lär finnas över 150 000 restauranger i staden, vilket till och med får New Yorks 10 000 matserveringar att kännas som stadskärnan i en sömnig liten småstadshåla. Tokyo har de bästa råvarorna, de skickligaste kockarna och fest Michelinstjärnor i världen.

Den här boken kommer dock inte att handla om dessa. Japans långa historia av zenbuddhism har gett upphov till en kultur av shokunins - hantverkare - som alla helhjärtat och omsorgsfullt ägnar sig åt den smala skärva liv som råkar ligga framför dem. För dessa hantverkare är det dagliga arbetet ett slags mindfulness in action och detta gäller inte bara hyllade sushi- och kaisekikockar utan även personen som häller upp ditt kaffe, blandar din drink, grillar ditt yakinikuspett eller slår in din nyinköpta kockkniv.

Tokyo är helt enkelt en stad där extrem omsorg och detaljkänsla inte bara är förbehållet fine dining, utan det finns överallt. Staden är smockfull av enkla, roliga, billiga och, framförallt, svindlande bra ställen, och denna bok är Jonas Crambys ytterst subjektiva guide till dessa.

Det är en guide till trånga gränder, rökiga yakinikuställen, ångande ramenkrogar, garderobsstora cocktailbarer och stökiga punkizakayor med fantastiska smårätter och oklanderligt städade toaletter. Den hjälper dig hitta till de bästa köks- och matbutikerna, dechiffrera menyer och etikettsregler samt hur man äter förstklassigt till och med på sin lokala närbutik.

Foodis substantiv ~n ~r En person som njuter av mat och av livet, men som inte nödvändigtvis väljer de dyraste ställena. …för foodisar är en serie matguideböcker för dig som vill uppleva en plats snarare än att konsumera den.
Se även: resa, guide

 

Jonas Cramby är matskribent i Café Magazine och Metro. Han har gett ut fem mycket hyllade kokböcker: Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco! och Japansk grillning, som har getts ut i flera länder över hela världen.

Läs mer

Produkttaggar
EXTRA INFORMATION OM BOKEN:
  • Mediatyp: Inbunden
  • Utgiven: 2018-04-28
  • Serie: ... för foodisar
  • Formgivare: Jonas Cramby
  • Fotograf: Jonas Cramby
  • ISBN: 9789127155121
  • Sidantal: 173
  • Mått: 165 x 222 x 20 mm
  • Vikt: 460 g
Lagerstatus: I lager

Bästa presenttipsen till Fars Dag

Det spelar ingen roll om pappa gillar historia, en bra roman eller att resa – vi har presenttips för alla intressen. Presenttipsen till Fars Dag 11/11 sträcker sig från kriget i Poltava 1709 till krisen i Silicon Valley 2018.

Köpenhamns bästa pastarestauranger

Den starkaste trenden i Köpenhamn just nu är pasta. Erik Eje Almqvist, författare till Köpenhamn för foodisar, tipsar om de bästa pastaställena.

Paris bästa nya krogar

Elin Unnes, författare till matreseguiden Paris för foodisar, tipsar om de bästa nya ställena som öppnat sedan guideboken gavs ut för ett år sedan. 

Lookbook SS18

"I never read, I just look at pictures." Andy Warhol

De 5 bästa studentpresenttipsen

Vi har listat de bästa böckerna att ta med sig ut i livet – varsågod, här är 5 presenttips till den nybakade studenten!

Barn tolkar bokomslag

Döm inte av omslaget. Eller jo förresten, gör det. Vi lät ett gäng 4-9-åringar att berätta vad de tror att boken handlar om utifrån dess omslag.

Senast visade produkter