Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Uthållighet – de tänjbara gränserna för din fysiska förmåga

av Peter Nordström

Begränsningen sitter lika mycket i huvudet som i kroppen – du klarar mer än vad du tror.

Samspelet mellan kropp och hjärna är avgörande för uthållighet, och de fysiska barriärerna sitter lika mycket i huvudet som i kroppen. Det innebär att det delvis är hjärnan som sätter stopp för din uthållighet – och att din fysiska förmåga är mycket mer elastisk än du tror.

I boken Uthållighet – de tänjbara gränserna för din fysiska förmåga utforskar långdistanslöparen och journalisten Alex Hutchinson våra fysiska begränsningar utifrån sex områden: smärta, muskler, syre, värme, törst och bränsle. Han berättar om motivation, mindfulness och att du alltid klarar mer än vad du tror.

Det här är inte bara en forskningsbaserad bok för maratonlöpare, triathleter och aspiranter till loppet Tough Viking – du har lika stor behållning av innehållet som vardagsmotionär. Med roliga och spännande exempel från äventyrare och extremsportare får vi en insikt om uthållighetens gränser från människor som djuphavsdyker, bestiger Mount Everest och har gått ensam över Sydpolen –plågor som är fullständigt ofattbara. Hur länge kan man egentligen avstå från att äta och dricka när går över Sydpolen – när dör man? Mycket handlar om hjärnan – därför kan du alltid anstränga sig lite mer.

”Alex Hutchinson är något så ovanligt som vetenskapsman och prisbelönt journalist. Han gräver fram forskningsbevis för sina teser och blandar med intressanta och belysande anekdoter, som att hålla andan under vatten, bestiga Mount Everest utan syrgas och rekordförsöken att springa maraton under 2 timmar. Kort sagt är han bättre på att fånga läsarens intresse än forskare brukar vara och mer kritiskt granskande än många journalister”, skriver Mikael Mattsson i förordet, författare, fystränare och forskare vid Karolinska institutet och Stanford University. 

Läs mer

Produkttaggar
EXTRA INFORMATION OM BOKEN:
  • Utgiven: 1999-09-22
  • Sidantal: 176
  • ISBN: 9789127076198
  • Mediatyp: Inbunden
  • Vikt: 243 g
Lagerstatus: Ej i lager

Bästa boktipsen till påsk

Ni önskade - här är den ultimata läslistan inför påskledigheten.