Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Vad hon verkligen vill ha på Mors Dag

Författaren Gemma Hartley skriver om vad hon verkligen vill ha på Mors Dag. Exklusivt utdrag ur kommande bok.

"I morsdagspresent önskade jag mig en enda sak: en professionell städning. Badrum och golv i synnerhet och fönster om den extra kostnaden var rimlig. Presenten var inte så mycket städningen i sig utan att jag för en gångs skull inte skulle vara ansvarig för hushållets kontorsarbete. Jag skulle inte behöva ringa samtal, samla offerter, göra efterforskningar och undersöka företag efter företag, organisera betalning eller avtala tid. Den verkliga presenten skulle vara att slippa det känslomässiga arbetet bakom en syssla som legat och gnagt i bakhuvudet. Det rena huset skulle helt enkelt vara en bonus.

                     Min man gick och väntade på att jag skulle ändra mig till en ”enklare” present än städning, något som han kunde klicka hem på nätet. Besviken på min envishet ringde han dagen före mors dag en enda städfirma, beslöt att den kostade för mycket och bedyrade att han skulle städa badrummen själv. Men jag fick förstås möjligheten att välja. Han berättade hur mycket städningen kostade (eftersom jag har hand om ekonomin) och frågade skeptiskt om jag ändå ville att han skulle boka den.

                      Det jag ville var att han skulle fråga vänner på Facebook om rekommendationer, ringa fyra eller fem olika företag, göra det känslomässiga arbete som jag skulle ha gjort om uppgiften hade fallit på mig. Jag hade velat anlita en städfirma ett tag, särskilt med tanke på att mitt frilansarbete hade trappats upp avsevärt. Att jag inte hade gjort det än berodde till viss del på dåligt samvete över att jag inte tog hand om mitt eget hushållsarbete men ännu mer på att jag ville slippa det extra arbetet med att anlita ett företag. Jag visste precis hur tröttsamt det skulle bli. Det var därför jag bad min man att göra det som en present.

                      I stället fick jag ett halsband på mors dag. Min man smet iväg för att storstäda badrummen medan jag fick ta hand om barnen och se resten av huset hamna i kaos.

                      I hans värld gav han mig det jag helst ville ha – skinande rena badrum utan att jag behövde städa dem själv. Därför blev han besviken när jag otacksamt klev förbi honom utan att ägna hans arbete en blick när jag stoppade undan hans skor, skjorta och strumpor som hade blivit liggande på golvet. Jag snubblade över en stor förvaringsbox mitt i klädkammaren. Min man hade tagit ner den från en hög hylla flera dagar tidigare för att ta fram presentpåsarna och inslagningspappret som han behövde för att slå in presenterna till sin mamma och mig. Han hade tagit ut det han behövde, slagit in presenterna och lämnat lådan på golvet: ett åbäke, ett hinder och (åtminstone för mig) en källa till gränslös vrede. Den var i vägen varje gång jag skulle slänga kläder i tvättkorgen eller välja vad jag skulle ha på mig. Den sköts åt sidan, blev sparkad på och vältes omkull, men den stoppades inte undan. Jag var tvungen att släpa in en köksstol i klädkammaren för att nå upp till hyllan där lådan hörde hemma.

                      ”Du hade bara behövt be mig att göra det”, sa han när han såg mig kämpa med lådan.

                      Det var uppenbart att den stod i vägen och behövde ställas tillbaka. Det hade varit lätt för honom att sträcka sig upp och stoppa undan den, men i stället hade han klivit runt den och medvetet ignorerat den i två dagar. Det var upp till mig att be honom att lägga tillbaka något som han själv hade tagit fram.

                      ”Det är just det”, sa jag, nu nära tårarna. ”Jag vill inte behöva be.”

                       Och där har vi problemet. Det var en enkel och uppenbar uppgift som krävde minimal ansträngning av honom. Så varför hade han inte gjort det? Varför var jag alltid tvungen att be honom?"

 

Det här är ett utdrag ur Gemma Hartleys kommande bok Så jävla trött, som släpps på Natur & Kultur i september 2019. 

Efter att den amerikanska journalisten Gemma Hartley skrev en artikel med rubriken ”Women aren’t nags – we’re just fed up” i Harper’s Bazaar 2017, som fick över en miljon delningar, bestämde hon sig för att gå vidare med ämnet och på djupet ringa in fenomenet känslomässigt arbete. Hon märkte nämligen att kvinnor visste precis vad det handlade om, medan män inte förstod någonting.

I Så jävla trött diskuterar hon de arbetsuppgifter som oftast faller på kvinnor och som omgivningen tar för givet: tänka ut presenter till svärföräldrarna, ha koll på allt som händer i barnens skola, veta när det är dags att handla mjölk – det vill säga att organisera uppgifterna i hemmet och göra det känslomässiga jobbet. Trots att det är en sådan självklar del av hur våra relationer upprätthålls, är känslomässigt arbete ett relativt outforskat område.

Gemma Hartley sätter ord på denna tunga börda och kallar det feminismens nya frontlinje. Boken Så jävla trött är en banbrytande djupdykning i feminismens mest aktuella ämne.

Så jävla trött

En banbrytande djupdykning i feminismens mest aktuella ämne: känslomässigt arbete.

Du kanske vill läsa...

Månadens boktips

I oktober läser vi två efterlängtade och självupplevda böcker som ger perspektiv på tillvaron. 

lär dig laga thaimat från grunden

Det thailändska köket brukar kallas vår andra husmanskost. Tove Nilsson, aktuell med kokboken Thai hemma, lär dig att bemästra recepten. 

Diskussionsfrågor till Bomullsängeln

Susanna Alakoskis nya storslagna roman är bokcirkelboken det kommer snackas om i höst. Vi ger dig frågorna som får igång bokcirkelsamtalet. 

Boktips - ut i naturen

Äntligen krispigare luft och en natur som dignar av svamp. Vi ger 3 boktips som får dig utanför dörren i helgen.