Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Väggarnas vittnesbörd: Graffiti och inskrifter berättar om livet i Romarriket

av Dominic Ingemark

Underhållande om vardagslivet, berättat genom klotter.

Hur levde man egentligen under Romarriket? Det mesta som finns nedtecknat är skrivet av män i den regerande klassen – men vad har de att säga om vardagslivet? Därför viktigt att ta tillvara på graffittin för att få reda på vad vanligt folk tyckte, tänkte och levde.

I Väggarnas vittnesbörd berättar den Augustnominerade författaren Dominic Ingemark om vardagslivet i Romarriket. Det är kort, lättläst, gripande och underhållande kulturhistoria – en Jag minns möter Antiken.

Ingemark utgår från klotter som finns bevarat från Romarrikets alla hörn, med tyngdpunkt från Pompeji. Här läser vi om sanitära problem: ”Vi har kissat i sängen, värd, jag erkänner, vårt fel. Frågar du efter ett skäl? Potta fanns ej i vårt rum.”, och om veckans underhållning: ”20 par gladiatorer ska kämpa i Pompeji den 8, 9, 10, 11 och 12 april. Det blir äkta djurfäktning och solskärm.”

Här får romerska barn och vuxna, kvinnor och män, slavar, frigivna och fria komma till tals – med sina egna ord. Deras vittnesbörd har återfunnits i form av graffiti på väggar och inskrifter på gravar över hela det väldiga Romarriket, och de för oss nära vanligt folk på ett helt annat sätt än vad de klassiska författarna gör.

Texterna ger oss en bild av hur de kan ha tänkt och känt och vad de har upplevt. Vi får möta deras glädjeämnen och bekymmer, föremålen för deras kärlek och åtrå, vi får prov på deras humor men också på deras hat. Vissa texter är roande, andra rörande, men mest av allt förmedlar de en känsla av samhörighet över årtusendena. De flesta har tidigare aldrig översatts till svenska. Med utgångspunkt i dem visar Dominic Ingemark hur mycket de har att lära oss om antikens kultur och samhällsliv: badhusen, barerna, gatulivet, skolorna, lagarna, familjen, teatrarna, konsten och mycket mer.

 

Dominic Ingemark är docent i antikens kultur och samhällsliv och har författat flera böcker om livet i det antika Rom, däribland Augustnominerade Liv och död i antikens Rom. Pär Sandin, professor i grekiska, står för översättningarna av graffitin och gravinskrifterna.

Läs mer

Produkttaggar
EXTRA INFORMATION OM BOKEN:
  • Mediatyp: Inbunden
  • Utgiven: 2018-09-29
  • ISBN: 9789127152298
  • Formgivare: Beatrice Bohman
  • Sidantal: 216
  • Mått: 115 x 185 x 19 mm
  • Översättare: Pär Sandin
  • Vikt: 270 g
Lagerstatus: I lager