Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Så minskar vi vårt klimatavtryck

Efter att ha tassat kring de ekologiska hyllorna i mataffären i åratal är 2018 året då vi fullt ut satsar på att minska vår klimatpåverkan. De här är våra sex förbättringsområden för året.


Foto: Miki Anagrius ur Knopar som förenklar ditt liv.


Zero plast
 
Från att ha joggat lite på stället med att ta med egna påsar till mataffären under 2017, är 2018 året då vi inte bara har totebag till mataffären utan även tar med egen vinväska till Systembolaget. Alf Tumbles Six Pack som han tog fram i samarbete med Sandqvist i samband med boken Vin med adress funkar utmärkt. Aha-upplevelse: att med hjälp av knopar göra egna bäranordningar för bland annat flaskor och tidningsåtervinning. Bäst gör fotografen och knopfantasten Miki Anagrius det, som senare i vår kommer ut med med livsstilsboken Knopar som förenklar ditt liv.

Balkongodling 
Istället för att köpa dyr chili som färdats över halva jordklotet satsar vi i år på att bli självförsörjande på grödan, vilket går alldeles utmärkt på såväl balkong som i trädgårdsland. För att kunna bunka chiliflakes och hot sauce som räcker hela året följer vi slaviskt odlingskalendern i Chiligaraget och ser fram emot nya, spännande sorter.

Återvinna läsningen
Efter en vinter i sällskap av Marie Kondo, Prylbantarna och The Minimalists känns det naturligt att i år ge bort mina böcker direkt efter att vi har läst ut dem. Antingen till lånebiblioteket vid tunnelbanestationen, på varsågod-hyllan på jobbet, eller direkt till mamma.

Hydroponisk odling
En bostadsrättsförening på 100 personer kan bli självförsörjande på grönsaker och fisk. Och det enda man behöver är vatten och näring! Idiotsäkert. Vi skaffar en mindre anläggning i form av en balkonglåda för att spä ut chili-kosthållningen med. Grönt hela året! 

Laga kläder
Efter att ha chockats av att modeindustrin är världens näst största miljöbov efter oljeindustrin, är 2018 året då vi omfamnar snygga lagningar framför att köpa nytt. Bäst gör Douglas Luhanko på Second Sunrice det – hans @the_dust_bowl får bli vår ciceron. Eller @jenmussari, som gör fantastiska budskapsmålningar på gamla läder- och jeansjackor.

Nollvision vad gäller matavfall
Ett tips på en livlina om du inte är där ännu: kokboken Skörd, med 810 recept utifrån vilka grönsaker du har hemma.

...och att äta närodlat och i säsong
Efter att ha läst den skrämmande framtidsdystopin Blå om vattenbrist skippar vi kaliforniska mandlar (som på grund av odlingens vattenintensitet lett till den värsta torkan på 100 år) och växthusodlade grönsaker, och handlar lokalt och efter säsong. 

...och, nr 2: Enligt Utopia för realister skulle en global övergång till kortare arbetstid kunna halvera koldioxidutsläppen under innevarande sekel. Länder med kortare arbetsvecka lämnar nämligen färre ekologiska fotavtryck. En tanke, bara....

Chiligaraget: från frö till hotsauce

Den kompletta chiliboken för hemmabruk – från frö till förädling.

I odödliga odlares sällskap

En sort best of trädgård med tips från odlare i den bohemiska eliten.

Utopia för realister

Underhållande om hur basinkomst, öppna gränser och 15 timmars arbetsveckan kan bli verklighet.

Blå

En litterär sensation och internationell bästsäljare om vattenkatastrofen i världen.

Knopar som förenklar ditt liv

Från att hissa upp cykeln i taket till att hjälpa barnen att dra upp blixtlåset – det finns en knop för alla tillfällen.

Du kanske vill läsa...

Diskussionsfrågor till Bomullsängeln

Susanna Alakoskis nya storslagna roman är bokcirkelboken det kommer snackas om i höst. Vi ger dig frågorna som får igång bokcirkelsamtalet. 

Boktips - ut i naturen

Äntligen krispigare luft och en natur som dignar av svamp. Vi ger 3 boktips som får dig utanför dörren i helgen. 

3 starka romaner du inte får missa i höst

Boktips för dig som håller på att bygga höstens läslista – det här är romanerna det kommer att snackas om.

Nyskrivna romaner baserade på Ibsen

Vigdis Hjorth och Klas Östergren är tillbaka - i ett unikt nordisk samarbete kring Henrik Ibsens samtidsdramer.