Karlavägen 31 är en boksajt med det mest aktuella från Natur & Kultur.

Verkstäder

av Cilla Ramnek

Hantverkseskapism för kontorsråttan.

I en värld där snabb mejlåterkoppling premieras och de flesta är fast bakom en dator hela dagarna finns det något romantisk med verkstäder. Arbetsplatser med patinerade miljöer där man arbetar med händerna, och där yrket ofta har gått i arv i generationer. Där man dricker kaffe klockan elva, radion skvalar i bakgrunden och där man arbetar i nuet.

Multikonstnären Cilla Ramnek kände en liknande fascination, och bestämde sig för att besöka elva verkstäder för att på djupet porträttera miljöerna.

I Verkstäder får vi grotta ner oss i väl patinerade rum, som ett balsam för ögon som tröttnat på vitt, blankt och nytt. Här är det istället skönheten i det slitet funktionella som lyfts fram.

Vi får möta korgmakaren som tillverkar rottingmöbler för Svenskt Tenn, möbelkonservatorn som renoverar ett intarsiagolv till generalkonsulatet i Istanbul och konstsmeden som menar att administrativa uppgifter stör arbetet. ”Själva jobbet är så kul, att vara i hantverket. Tror inte jag haft en enda tråkig dag på fyrtio år”, säger han.

Cilla besöker också Norrbacka Tryckeri, E. Pettersson Konstgjuteri, Dramatens dekorateljéer, Brunells konstsmide, Skomakeri Framåt och Mills Tapetserarateljé.

Boken innehåller över 200 bilder och påminner i sitt angreppsätt om en coffee table-bok. Det här är en inspirationsbok för kreativitet- design- och hantverksintresserade.

 

Cilla Ramnek är konstnär och kreatör. Hon är utbildad textilkonstnär på Konstfack, och har genom åren gjort offentliga utsmyckningar på sjukhus i Norrland, formgivit barnkläder, inrett ett flygledartorn på Arlanda till hotell, arbetat på Svenskt Tenn, varit adjungerad professor i textil på Konstfack och gjort mönster till Ikea. Cilla har haft en rad egna utställningar i Stockholm, Paris, Tokyo och Moskva och skrivit ett flertal böcker, senast Från ateljén, en bok om att göra (2015). 

Läs mer

SAGT OM BOKEN:

"Boken Verkstäder av konstnären Cilla Ramnek (och vackert foto av Patric Johansson), beskriver en tid som snart flytt, i ord och bild... som får dig att känna dofterna från färg, trasor, damm och olja."

Sköna hem
Produkttaggar
EXTRA INFORMATION OM BOKEN:
  • Mediatyp: Inbunden
  • Utgiven: 2018-01-13
  • Mått: 180 x 240 x 15 mm
  • Vikt: 560 g
  • Sidantal: 173
  • Fotograf: Patric Johansson
  • Formgivare: Lars Fuhre
  • ISBN: 9789127152168
Lagerstatus: I lager

Lookbook SS18

"I never read, I just look at pictures." Andy Warhol

Så får jag lästid

Egentid i form av att ostört få läsa en bok kan vara den största lyxen. Men hur får man egentligen till de där stunderna? Vi bad aktuella författare berätta hur de får lästid i vardagen. 

Senast visade produkter